Menu Zavřít

Tomáš Parák: Nezaměstnané absolventy nemáme

27. 12. 2014
Autor: FaF

Při současných problémech s nadbytkem absolventů vysokých škol na pracovním trhu zůstává děkan Farmaceutické fakulty v Brně Tomáš Parák v klidu a o uplatnění “svých“ absolventů strach nemá. „Drtivá většina absolventů získává po absolutoriu odborně odpovídající pracovní zařazení,“ tvrdí s tím, že samozřejmě záleží na aktivitě studenta.

Když se řekne „studium farmacie“, většině lidí se vybaví mýtus, že jeho absolventi míří do lékáren. Jaké možnosti uplatnění krom toho „nejviditelnějšího“ lékárníka studium farmacie ještě umožňuje?

V prvé řadě je třeba připomenout, že absolventi farmaceutické fakulty jsou zdravotničtí pracovníci a jsou tedy připravováni pro práci ve zdravotnictví. Lékárenství představovalo a i nadále představuje hlavní směr profesního působení našich absolventů.

Velká pozornost je v rámci studia věnována klinické farmacii a naši studenti se na pozicích klinických farmaceutů stávají součástí komplexních farmakoterapeutických týmů. Vysoce aktuální a zajímavé jsou možnosti v rámci laboratorní diagnostiky ve zdravotnických zařízeních a laboratořích, a to jednak vzhledem k erudici v oblasti chemicko-analytické a jednak vzhledem ke znalostem v oblasti fyziologie a patofyziologie člověka.

Část našich absolventů ale nachází uplatnění i mimo zdravotnictví jako takové. Rozsáhlé znalosti v oblasti technologie lékových forem vedou naše absolventy samozřejmě i do firem zajišťujících výrobu léčiv. Mnozí z absolventů nachází uplatnění v oblasti farmaceutického průmyslu a marketingu. Podílejí se na uvádění jednotlivých léčiv na trh, zpočátku na pozicích odborných zástupců farmaceutických firem. Naše absolventy nacházíme na pozicích odborných pracovníků ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, ať už v oblasti inspekční či úhradové.

Jak vnímáte současný „boj“ proti užší spolupráci farmaceutických firem a lékařů? Jaké by podle vás mělo být optimální řešení tohoto stavu?

Pro vývoj a zavedení nového léku je úzká spolupráce farmaceutického průmyslu s lékaři nezbytná, zejména v oblasti klinického testování. Nastavení a dodržování etického kodexu všemi zúčastněnými je základním předpokladem k fungování tohoto systému. Není to problém jen farmacie, ale rozvoje zdravotnictví jako celku. Je třeba dbát, aby zdravotnická péče byla dostupná všem, kteří ji potřebují, přitom ale kvalitní a cenově přijatelná.

Co říkají aktuální statistiky zaměstnanosti absolventů farmacie a jaká je prognóza do budoucna?

Zaměstnanost našich studentů je dlouhodobě prakticky stoprocentní. Do budoucna předpokládáme, že se zájem o naše absolventy na trhu práce ještě zvýší díky nárůstu poptávky po klinických farmaceutech a odbornících v oblasti laboratorní diagnostiky.

Dovoluji si tvrdit, že drtivá většina absolventů získává po absolutoriu naši fakulty odborně odpovídající pracovní zařazení. Záleží samozřejmě na aktivitě jednotlivých studentů, zda již v průběhu studia hledají a zajímají se o možnosti svého uplatnění. Zejména pokud chtějí zamířit do „mimolékárenského“ prostředí nebo na některá špičková zdravotnická pracoviště.

Je třeba specializovat se na studium farmacie již při výběru střední školy?

Ideální volbou je gymnázium vzhledem k základům v oblasti chemie, biologie a fyziky.

S jakými školami nejčastěji spolupracujete na výměně studentů?

Výměna studentů je realizována zejména v rámci programu Erasmus, která probíhá mezi univerzitami v rámci celé EU. Běžně tak hostíme studenty například z Portugalska, Litvy, Běloruska, Kazachstánu a dalších zemí. Studijní pobyty v zahraničí jsou ale podporovány i jinými programy, z nichž se letos podařilo zorganizovat stáže třeba v Kanadě, Ugandě či na Taiwanu.

CIF24

Pomáhá fakulta studentům s přípravou na pracovní uplatnění?

Nedílnou součástí studia farmacie je povinná praxe, kterou studenti absolvují během celého studia. Náplň povinné praxe a místo absolvování závisí jednak na stupni dosažených znalostí a samozřejmě na zájmu samotného studenta. Možnost získání dalších odborných zkušeností pobytem v zahraničí je fakultou podporováno a studenti jsou o možnostech těchto pobytů pravidelně informováni.

Zabýváte se výzkumem? Jakým a s jakými výsledky? Jak moc se na něm podílejí studenti?

Kromě výuky, tedy přípravy odborníků pro práci ve zdravotnických zařízeních, se na naší fakultě samozřejmě zabýváme i výzkumem. Na vědecké, výzkumné a publikační činnosti fakulty v rámci jednotlivých ústavů se běžně podílejí i naši studenti - ať už na poli hledání nových látek pro farmaceutický průmysl a jejich testování, kupříkladu s ohledem na možný protizánětlivý nebo protinádorový účinek, zavádění nových diagnostických postupů v oblastech aplikované genetiky, hledání a testování nových lékových forem a mnoho dalších aktivit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).