Menu Zavřít

Tomáš Smetánka: Šťastná Indonésie

22. 8. 2012
Autor: Profimedia.cz

Ve srovnání, zda a jak šťastní se cítí obyvatelé různých států světa, se již několik let umisťuje na nejvyšších příčkách Indonésie. Průzkum provádí pravidelně ve 24 zemích světa firma Ipsos. Čísly lze doložit, že většina z bezmála čtvrt miliardy Indonésanů se považuje za šťastné, ale o zdroji tohoto pocitu se můžeme jen dohadovat.

Kdo poznal Indonésii jako turista, bude ho nejspíš hledat v okouzlujícím prostředí tropické přírody. Jenže víc než polovina Indonésanů žije na Jávě, nejhustěji zalidněném ostrově na zeměkouli, kde silný dojem nevzbuzují prosluněné pláže, ale přeplněná města s kolabující dopravou a těžko představitelnými rozdíly mezi životní úrovní v centru a na periferii. Tak snad národní hrdost a mezinárodní úspěchy?

Na londýnské olympiádě skončila čtvrtá nejlidnatější země světa v medailovém žebříčku díky svým vzpěračům na 63. místě. Ani přes rostoucí váhu v regionální politice, úspěšné působení ve Sdružení států jihovýchodní Asie a členství ve skupině G20 Indonésie přece jen ještě nepatří mezi těžké váhy mezinárodních vztahů.


Čtěte také: České firmy chtějí do Indonésie, kde čeká čtvrt miliardy zákazníků


Nebo veřejný život? Jak se to vezme: V patnáctém roce po pádu autoritativního režimu prezidenta Suharta je politická diskuze živá a dynamická, tedy zřetelný posun. Významná témata jsou korupce ve státní správě, ve financování politických stran, v přidělování státních zakázek – vyvolává to spíš dobrou, nebo špatnou náladu?

Takže nakonec je průkazná zase statistika: v dobách evropské krize a skepse se mohou Indonésané radovat z ekonomického růstu, a to zvlášť ti, kteří si pamatují asijskou krizi v období 1997–8. Tehdy klesl HDP země o 13 procent, teď hospodářství už několik let vykazuje víceméně setrvalý růst přes šest procent.

EBF24

Indonéská ekonomika navíc není odkázána na export, ale funguje do značné míry díky domácí poptávce, která se loni na HDP podílela 55 procenty. Rozhodnutí agentur Fitch a Moody’s z přelomu roku dát Indonésii poprvé od konce devadesátých let investiční rating má vlastně možná stejnou motivaci jako tvrzení 51 procent indonéských respondentů, že jsou „velmi šťastní“.

Autor je velvyslanec ČR v Indonésii

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).