Menu Zavřít

Top Restaurace 2018 jsou venku

25. 6. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Každoroční průvodce týdeníku Euro po nejlepších restauracích, kavárnách a barech v České republice je od pondělí 25. června v prodeji.

Podniky, které se umístily na prvních třech místech v našem hodnocení, mají jasno už od čtvrtka minulého týdne, kdy proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků gastronomické ročenky týdeníku Euro v prostorách Muzea pražského vodárenství v Podolské vodárně. Ty nám pro tyto účely velkoryse poskytl tradiční hlavní partner Top Restaurací – skupina Veolia. Aby to nejpodstatnější neuniklo ani vám, přinášíme krátký přehled výsledků.

Top Restaurace 2018 jsou rozděleny to sedmi kategorií. S výjimkou „mimopražských restaurací“ má každá kategorie deset míst. Mimopražských podniků jsme vybrali rovnou dvacet, abyste na cestách nemuseli složitě pátrat, kde se zastavit na jídlo. Pětičlenná porota ve složení Klára Donathová, Václava Kunová, Ondřej Lipár, Tomáš Pavlík a Jakub Samek rozhodla o nejlepších českých restauracích, barech a kavárnách takto:

V nejprestižnější kategorii fine diningu obsadil první příčku olomoucký Entrée Restaurant, kde dnes znamená vlastně už zítra. Kreativní a progresivní styl kuchyně Přemka Forejta a jeho týmu přivedl porotce k absolutní shodě. V těsném závěsu následuje dlouholetý představitel špičkové české gastronomie s důrazem na lokální suroviny – La Degustation Bohême Bourgeoise a na třetím místě se umístila restaurace Field vedená Radkem Kašpárkem.

V nejprestižnější kategorii fine diningu obsadil první příčku olomoucký Entrée Restaurant, kde dnes znamená vlastně už zítra. Kreativní a progresivní styl kuchyně Přemka Forejta (uprostřed) a jeho týmu přivedl porotce k absolutní shodě. V těsném závěsu následuje dlouholetý představitel špičkové české gastronomie s důrazem na lokální suroviny – La Degustation Bohême Bourgeoise a na třetím místě se umístila restaurace Field vedená Radkem Kašpárkem (vlevo).

V kategorii casual dining, která má představit nejpříjemnější podniky pro každodenní gastronomické zážitky, zvítězilo japonsky zaměřené Yamato, ve kterém dostanete bez nadsázky nejlepší sushi u nás a zdaleka nejen to. Preciznost v kuchyni i v servisu ocenil týdeník Euro opakovaně.

Druhé místo vybojovalo moderní bistro Zdeňka Pohlreicha Next Door by Imperial, které se zdá být tím pravým místem, kde seznámit s českou gastronomií na úrovni zahraniční návštěvy.

Třetí příčku obsadila uvolněná, lokální Eska, která ukazuje, kam až se dá ve zpracování obyčejných surovin zajít a jak skvělá jídla z nich lze vytvořit.

 V kategorii casual dining, která má představit nejpříjemnější podniky pro každodenní gastronomické zážitky, zvítězilo japonsky zaměřené Yamato, ve kterém dostanete bez nadsázky nejlepší sushi u nás a zdaleka nejen to. Preciznost v kuchyni i v servisu ocenil týdeník Euro opakovaně. Druhé místo vybojovalo moderní bistro Zdeňka Pohlreicha Next Door by Imperial, které se zdá být tím pravým místem, kde seznámit s českou gastronomií na úrovni zahraniční návštěvy. Třetí příčku obsadila uvolněná, lokální Eska, která ukazuje, kam až se dá ve zpracování obyčejných surovin zajít a jak skvělá jídla z nich lze vytvořit.

V nové kategorii bister, pod kterou se schovávají všechny zjednodušené koncepty stravování, bodoval letenský Mr. HotDoG, který vám instantně zlepší náladu dokonalými hot dogy, slidery i hranolkami.

V lesku mramoru a designových svítidel můžete poobědvat či povečeřet v Kantýně, která se umístila na druhém místě. Maso na všechny způsoby v nádherných prostorách potěší každého, kdo nedává přednost zelenině.

Na třetím místě se objevila dobře známá The Tavern, jejíž burgery nepotřebují komentář.

V nové kategorii bister, pod kterou se schovávají všechny zjednodušené koncepty stravování, bodoval letenský Mr. HotDoG, který vám instantně zlepší náladu dokonalými hot dogy, slidery i hranolkami. V lesku mramoru a designových svítidel můžete poobědvat či povečeřet v Kantýně, která se umístila na druhém místě. Maso na všechny způsoby v nádherných prostorách potěší každého, kdo nedává přednost zelenině. Na třetím místě se objevila dobře známá The Tavern, jejíž burgery nepotřebují komentář.

Nově dáváme prostor i podnikům, které jsou teprve v začátku provozu a už stihly porotce přesvědčit o své výjimečnosti. První místo patří smíchovskému Taru – vietnamské fine diningové restauraci s otevřenou kuchyní, která vám kombinacemi chutí a textur vyrazí dech.

Dokonalostí provedení jídel, ale i míchaných nápojů vás ale stejně uchvátí brněnský Atelier Cocktail Bar & Bistro. Na jídlo nebo jen na drink zamiřte v Brně právě sem. Litovat nebudete.

Pokud milujete fine dining na světové úrovni, vydejte se do Průhonic. Paloma Restaurant oslňuje kuchyní francouzského šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který to ve Francii dotáhl ke dvěma michelinským hvězdám a myslí si na ně i u nás.

 Nově dáváme prostor i podnikům, které jsou teprve v začátku provozu a už stihly porotce přesvědčit o své výjimečnosti. První místo patří smíchovskému Taru – vietnamské fine diningové restauraci s otevřenou kuchyní, která vám kombinacemi chutí a textur vyrazí dech. Dokonalostí provedení jídel, ale i míchaných nápojů vás ale stejně uchvátí brněnský Atelier Cocktail Bar  Bistro. Na jídlo nebo jen na drink zamiřte v Brně právě sem. Litovat nebudete. Pokud milujete fine dining na světové úrovni, vydejte se do Průhonic. Paloma Restaurant oslňuje kuchyní francouzského šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který to ve Francii dotáhl ke dvěma michelinským hvězdám a myslí si na ně i u nás.

Mimo Prahu jsme ocenili koncept a odhodlání táborského Thiru, který je u nás v prosazování lokálních surovin možná nejdál. Základem jídel jsou suroviny opravdu z nejbližšího okolí restaurace a z dálky se vozí jen naturální vína, která se k místním jídlům skvěle hodí. S návštěvou neváhejte.

Příběh Restaurace Medité v Mariánských Lázních je trochu jiný. Přináší španělské tapas, takže na lokálnost se tu nehraje, ale dělá to skvěle. Je zázrak, že v trochu ospalých lázních dlouhodobě funguje restaurace na takové úrovni a zaslouží si vaši podporu. Vypravte se tam.

Opakovaně se v první trojce objevuje brněnské Koishi, které je představitelem gastronomie na nejvyšší úrovni v moravské metropoli. Budete-li mít v Brně chuť na sushi či sofistikovaná japonsky laděná jídla, Koishi ji uspokojí.

 Mimo Prahu jsme ocenili koncept a odhodlání táborského Thiru, který je u nás v prosazování lokálních surovin možná nejdál. Základem jídel jsou suroviny opravdu z nejbližšího okolí restaurace a z dálky se vozí jen naturální vína, která se k místním jídlům skvěle hodí. S návštěvou neváhejte. Příběh Restaurace Medité v Mariánských Lázních je trochu jiný. Přináší španělské tapas, takže na lokálnost se tu nehraje, ale dělá to skvěle. Je zázrak, že v trochu ospalých lázních dlouhodobě funguje restaurace na takové úrovni a zaslouží si vaši podporu. Vypravte se tam. Opakovaně se v první trojce objevuje brněnské Koishi, které je představitelem gastronomie na nejvyšší úrovni v moravské metropoli. Budete-li mít v Brně chuť na sushi či sofistikovaná japonsky laděná jídla, Koishi ji uspokojí.

V Brně se vypravte i do nejlepší české kavárny podle našich porotců – Industra Coffee. Překvapí vás umístěním v areálu mrazíren, špičkovou přípravou kávy a nejlepším brunchem, který si můžete o nedělích dát.

Druhé místo bere malé prostorem, ale velké kávou onesip coffee, které zaslouží naši omluvu za zkomolení příjmení jednoho z majitelů v tištěné verzi ročenky. Adamovi Gaszczykovi se tímto omlouváme a jeho složité příjmení si budeme pro příští rok pamatovat. Útěchou mu může být, že jeho kolega Zdeněk Hýbl během slavnostního vyhlášení vyhrál zlatý slitek v hodnotě 3000 Kč od partnera večera - společnosti BH Securities.

O třetí pozici se dělí Místo a Můj šálek kávy, provozované pražírnou kávy Doubleshot, která toho pro kávovou osvětu u nás udělala tolik, že jí musíme být všichni navěky vděční.

Nejlepší české kavárny podle našich porotců – Industra Coffee. Překvapí vás umístěním v areálu mrazíren, špičkovou přípravou kávy a nejlepším brunchem, který si můžete o nedělích dát. Druhé místo bere malé prostorem, ale velké kávou onesip coffee, které zaslouží naši omluvu za zkomolení příjmení jednoho z majitelů v tištěné verzi ročenky. Adamovi Gaszczykovi se tímto omlouváme a jeho složité příjmení si budeme pro příští rok pamatovat. Útěchou mu může být, že jeho kolega Zdeněk Hýbl během slavnostního vyhlášení vyhrál zlatý slitek v hodnotě 3000 Kč od partnera večera - společnosti BH Securities. O třetí místo se dělí Místo a Můj šálek kávy, provozované pražírnou kávy Doubleshot, která toho pro kávovou osvětu u nás udělala tolik, že jí musíme být všichni navěky vděční.

Ročenku, stejně jako dlouhé náročné dny poroty, uzavírají bary. Ani letos nás nikdo nepřesvědčil o tom, že by překonal pány a nově i dámy z baru Parlour. Drinky na míru, filozofování o míru a poklidná atmosféra místa vás musí zaujmout, pokud se nechcete opít, ale poznat, jak fantastický může být svět míchaných nápojů.

Druhé místo si vysloužil elegantní a promyšlený The Banker’s Bar, zatímco na třetím místě skončil trochu bláznivý AnonymouS Shrink’s Office, ve kterém míchají ty nejlepší Manhattany v Praze.

Bary: Ani letos nás nikdo nepřesvědčil o tom, že by překonal pány a nově i dámy z baru Parlour. Drinky na míru, filozofování o míru a poklidná atmosféra místa vás musí zaujmout, pokud se nechcete opít, ale poznat, jak fantastický může být svět míchaných nápojů. Druhé místo si vysloužil elegantní a promyšlený The Banker’s Bar, zatímco na třetím místě skončil trochu bláznivý AnonymouS Shrink’s Office, ve kterém míchají ty nejlepší Manhattany v Praze.

My jsme vám toho do Top Restaurací 2018 namíchali mnohem více. Nechte se provést tím nejlepším z české gastronomie a ročenku hledejte na stáncích spolu s aktuálním vydáním týdeníku Euro, které vychází 25. června.

WT100

 Titulka Top Restaurace 2018

Euro 26 - 27


  • Našli jste v článku chybu?