Menu Zavřít

Topení zadarmo? Elektrický radiátor těží kryptoměnu a výnos posílá na účet

11. 3. 2018
Autor: Archiv

Společnost Qarnot vyvinula topení, které dokáže těžit kryptoměnu. Topení spotřebovává elektřinu, ale místo aby hřálo klasickým odporovým topným tělesem, obsahuje uvnitř počítač, který elektřinou krmí grafické karty. Výnos z těžení má kompenzovat cenu protopené elektřiny.

Firma Qarnot nevyrábí topení tohoto typu poprvé – její předchozí produkt Q.rad ještě ovšem nejel na kryptobublině, ale mířil serióznějším směrem. Šlo vlastně o distribuovaný server, jehož výpočetní výkon Qarnot prodával svým klientům a z těchto peněz uživatel dostával výplatu, která opět pokrývala účet za elektřinu. Nevýhodou byl požadavek na zajištění rychlého připojení k internetu, navíc firma produkt nabízela jen někde a větším uživatelům (firmám, institucím). Nová těžní verze pojmenovaná Qarnot QC1 také na rozdíl od klasických akumulaček potřebuje připojení k internetu kabelem, ale pořídit si ji už asi bude moci kdokoliv.

WT100

Qarnot QC1 má uvnitř jak už bylo řečeno dva Radeony RX 580 Nitro+ 8GB, jejichž odpadní teplo je ale odváděno na žebrovaný plášť-radiátor, jenž ohřívá vzduch v místnosti. Těží se na nich Ethereum, přičemž výrobce udává hashrate 60 MH/s a celý výtěžek se posílá na adresu vaší peněženky, výrobce údajně nebere provizi. Celý stroj by měl být kompletně pasivní (původní vzduchové chladiče jsou asi odebrány) a příkon je 500 W. Topení se dá ovládat pomocí dotykového rozhraní, nebo i mobilní aplikací. Uvnitř běží Linuxový systém, ke kterému se můžete připojit a v případě potřeby ho třeba předělat na těžbu jiné „mince“ – pokud Ethereum vybouchne nebo jeho výdělečnost zničí čínské ASICy.

Celý článek si přečtěte na Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).