Menu Zavřít

Tóšovo dědictví

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Chyby Josefa Tošovského se projevují dodnes

Bývalý guvernér centrální banky Josef Tošovský dlí v klidu dobrovolného švýcarského exilu a nebýt nedávné aférky s jeho spoluprací s komunistickou rozvědkou, nikdo by ho v něm nerušil. Mnohem podstatnější než to, že se před čtvrt stoletím stýkal s důstojníkem StB, ale je, jak pod jeho vedením fungoval v devadesátých letech bankovní dohled.
Josef Tošovský rozhodl v roce 1996 o uvalení nucené správy na Agrobanku, přestože její tehdejší akcionáři nabízeli státu levnější a elegantnější řešení. Tošovský tak učinil i přes nesouhlas většiny ministrů vlády Václava Klause. Týdeníku EURO to sdělil jeden z účastníků tehdejšího nočního zasedání vlády, na němž se o osudu Agrobanky jednalo.
Druhou Tošovského chybou ve věci Agrobanky byl způsob, jak s jejími aktivy a pasivy nechal naložit. Banku rozdělil na zdravou a špatnou část. Tu první prodal v roce 1998 koncernu General Electric, respektive věnoval ji zdarma i s věnem, připočítáme-li i peněžitý vklad dvaceti miliard korun, které ČNB Američanům do nově založené GE Capital Bank vložila. Akcionářům Agrobanky tak zbyla jen ta druhá, prakticky bezcenná část. Tento prodej části podniku, na jehož základě vznikla v České republice dnešní GE Money Bank, ale možná byl právně neplatný. Jak jinak si totiž vysvětlit, že do dnešního dne nebyl soudem zapsán do obchodního rejstříku? Podle předsedy menšinových akcionářů Agrobanky Jiřího Kellnera konstatovalo několik soudů, kteří o zapsání prodeje části podniku jednali, že kupní smlouva je neplatná a že o žádný odprodej části podniku právně nešlo.
Letos celý problém, zažehnutý před deseti lety, evidentně eskaluje. Představenstvo a likvidátor akciové společnosti Agrobanka Praha chtějí podat v těchto dnech k soudu návrh na vyhlášení konkurzu kvůli totální předluženosti společnosti. Vzhledem k tomu, že návrh podává i představenstvo, musí o něm soud rozhodnout do osmi dnů. Vzhledem k dluhům, které Agrobanka má a není schopná splácet, nelze reálně očekávat, že by soud konkurz nevyhlásil. Pak se pánem nad podnikem stane soudem určený správce konkurzní podstaty, jehož povinností je sepsat veškeré jmění společností. Protože v obchodním rejstříku není prodej části podniku zapsán, správce zřejmě zahrne do konkurzní podstaty i GE Money Bank. Velmi složitou a nejasnou otázkou by samozřejmě potom bylo, jaké majetkové hodnoty by bylo třeba z GE Money Bank do konkurzní podstaty vydat. Stejně složité je i posoudit rizika, jež hrozí firmám a lidem, kteří mají v GE Money Bank uložené své finanční prostředky. GE sama žádné potíže, například nedostatek likvidity, nemá, a proti případnému zahrnutí do konkurzní podstaty se jistě bude bránit vylučovací žalobou. Český stát a jeho centrální banka také sotva mohou nechat situaci dospět až do bodu, kdy by konkurzní správce Agrobanky mohl sáhnout na depozita v GE Money Bank, protože za současný problém může především právě ČNB. Peníze na účtech by tedy přímo ohroženy být neměly.
Vážnost situace dokládá i fakt, že viceguvernér ČNB Miroslav Singer napsal v této věci dopis akcionářům Agrobanky, ve kterém je odrazuje od podání návrhu na konkurz a doporučuje nějakou „komerční dohodu“ mezi akcionáři GE a Agrobanky (více strana 7). Posuzovat Tošovského morálku a hodnotit jeho intimnosti s komunistickou rozvědkou nehodláme. Odsouzení si však zaslouží způsob, jakým za jeho působení ve funkci guvernéra fungoval bankovní dohled, a že se staví k důsledkům svých rozhodnutí slabošsky. Důsledkem jeho rozhodnutí o převedení IPB pod křídla ČSOB byla mimo jiné arbitráž, kterou proti České republice vedla japonská Nomura. A Josef Tošovský odmítl jít před arbitrážní tribunál svědčit ve prospěch České republiky. Způsob, jakým naložil v roce 1996 s Agrobankou, byl špatný a pravděpodobně jej k němu vedla osobní animozita vůči mladíkům z Motoinvestu. Nyní, po více než deseti letech, není celá kauza stále uzavřená. Hrozí, že normální a fungující GE Money Bank skončí v konkurzní podstatě Agrobanky, a poté možná i arbitráž koncernu General Electric proti České republice, ve které exguvernér Tošovský odmítne svědčit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).