Menu Zavřít

TPCA instaluje nové technologie za desítky milionů. Chce snížit zátěž zaměstnanců

8. 8. 2017
Autor: ČTK

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) provádí úpravy, které mají snížit zátěž zaměstnanců. Firma k úpravám a instalaci nových technologií využila letní odstávku, investice ji vyjdou na několik desítek milionů korun. Vedle toho provádí také běžnou údržbu.

„V posledních letech se ještě více zaměřujeme na ergonomii a usilujeme o snížení zátěže našich zaměstnanců. Proto je řada investic prováděných v tomto létě směřována právě do této oblasti,“ řekl mluvčí TPCA Marek Hovorka.

Úpravou prošlo například místo, kde se do hotových automobilů montují dveře. „Zapouštíme velkou část dveřní linky o několik desítek centimetrů pod podlahu tak, aby se operátoři nemuseli při umísťování dílů tolik ohýbat,“ uvedl Hovorka. Linka bude zapuštěna pod zemí zhruba 40 centimetrů. Zároveň bude její povrch potažen speciálním měkkým kobercem, což zvýší komfort zaměstnanců.

TPCA
Ve společnosti TPCA pracuje zhruba 2800 lidí a firma je jedním z největších exportérů v České republice a zároveň největším zaměstnavatelem kolínského regionu. Automobilka vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota. Kapacita závodu je 330 tisíc vozů ročně, což je strop, kterého závod dosáhl v roce 2009.

Investice ulehčí práci také ve svařovně, kde automatizovaní roboti nahradí operátory, kteří dosud odebírali díly po svaření středového sloupku s karosérií. Z velké části nahradí člověka automatický dopravník a zaměstnanec se nebude muset tolik fyzicky namáhat. „Je samozřejmé, že všechny tyto práce nejsou hotovy za dva týdny. Jde o několikaměsíční přípravy, kdy musíme nejdříve vše vymyslet, připravit mimo linku a při odstávce už jen dokončíme samotnou instalaci nových technologií,“ dodal mluvčí.

I při odstávce klade firma velký důraz na bezpečnost, v areálu se totiž pohybuje velké množství pracovníků dodavatelských firem. „Každý den máme schůzky s dodavateli, kde s nimi probíráme harmonogram prací, provádíme bezpečnostní patroly a v každém okamžiku víme, kolik lidí a kde se v továrně pohybuje,“ řekl manažer centrální údržby TPCA Zdeněk Bejda, který je supervizorem prací v celé továrně.

MMF24

Hromadná dovolená začala v TPCA 31. července, zpět do práce se zaměstnanci vrátí 14. srpna.

Přečtěte si také:

Rekordní výroba aut: v pololetí stoupla o 5,1 procenta, hlavně díky Škodě

Kolínská TPCA loni vyrobila přes 220 tisíc aut, nejvíce za pět let

Autoprůmyslu se daří. Utržil rekordní bilion korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).