Menu Zavřít

TRADICE Z ELBY

28. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Chutné jídlo trpí na studených talířích

bitcoin_skoleni

Mezi luxusními vilami v pražské Bubenči se ukrývá italská rodinná restaurace Da Emanuel. Prarodiče majitele žili na ostrově Elba, kde babička vedla restauraci a dědeček pracoval jako rybář. S takovýmto zázemím je samozřejmé, že na jídelním lístku převažují ryby a mořské plody, které jsou zaručeně vždy čerstvé. Jejich dodávka čtyřikrát týdně je obdivuhodná na relativně malou restauraci, jakou je Da Emanuel. Parkování ve vilové čtvrti je v kteroukoliv denní i noční dobu vcelku bezproblémové. Do restaurace se vchází přes dvoje dveře, mezi nimiž je ještě závěs chránící hosty v zimě před chladem. Toužíte–li po soukromí, je třeba upozornit na fakt, že vzdálenost mezi stoly je velmi malá. Interiér je jednoduchý, ale útulný. Na stěnách je rozmístěno mnoho různých předmětů. Jakmile se venku oteplí, je možno využít příjemného posezení na terase. Mým hostem pro tento týden byl stavební podnikatel a investor Albert Osterreicher. Po příchodu jsme byli usazeni k oknu v rohu místnosti a servírka nám donesla ošatku s čerstvým chlebem a grissini, což je miska míchaných oliv. Musím říci, že jsem byl trochu rozpačitý z potrhaného jídelního a vinného lístku, jehož vzhled byl jistě pod úroveň podniku. Další překvapení na sebe nedalo dlouho čekat. Víno Pignocolo, které jsme si vybrali, nebylo právě k dispozici. Zvolili jsme jinou značku – Chianti Classico za šest set korun, ale bylo nám sděleno, že jde o poslední láhev. Naštěstí jsme neměli v úmyslu ho vypít více. Obsah jídelního lístku závisí na rybách, které jsou k dispozici. Jak jsem už zmínil, jsou vždy čerstvé, o čemž jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči. Kromě pokrmů z ryb si může návštěvník vybrat z nabídky tradičních italských jídel, zejména těstovin. Při výběru jsem spoléhal na mého společníka, neboť je v této restauraci poměrně častým hostem. Pro začátek si vybral obrovské množství těstovin se strouhaným parmazánem, citronem a chlebem s bylinkami. Já jsem měl chuť na teplý předkrm a plně mě uspokojila polenta s omáčkou z gorgonzoly, jež se v ústech přímo rozplývala. Ceny předkrmů se pohybují v rozmezí od šedesáti do dvě stě padesáti korun. Když došlo na hlavní chod, rozhodli jsme se pro ryby, i když nabídka těstovin byla také široká a lákavá. Ceny těstovin jsou mezi pětadevadesáti až dvě stě padesáti korunami. Řídil jsem se Albertovou radou a objednal si okouna (mořského vlka) v soli, zatímco on se rozhodl pro grilovaného platýse v citronové omáčce. Jako přílohu jsme oba zvolili čerstvé špenátové listy. Ryby byly chutné, šťavnaté a bez kostí. Jedinou potíží bylo to, že jsme je museli jíst hodně rychle, neboť talíře byly ledové a hrozilo, že jídlo vystydne. Jsem si jistý, že nahřívání talířů by v budoucnu nemělo představovat velký problém. Hlavní jídla jsou v Da Emanuel od devadesáti do pěti set padesáti korun, přičemž u ryb je cena za 100 gramů. Když nadešel čas na něco sladkého, vybral si Albert osvěžující citronový sorbet s vodkou, zatímco já jsem se rozhodl pro typický italský dezert – lesní ovoce se šlehačkou. Dezerty stojí od patnácti do osmdesáti korun. Můj společník si ještě na závěr objednal cappuccino, které chutnalo, jak se sluší a patří na italskou restauraci. Mile nás překvapilo, když nám byl na účet restaurace nabídnut drink. Objednali jsme si Grappu a Sambuccu. Celkově mohu říci, že Da Emanuel nabízí výborné a kvalitní jídlo za příjemné ceny a naše návštěva zde rozhodně nebyla poslední. Jen dvě drobnosti na závěr: můj prázdný talíř byl odnesen, když Albert ještě jedl, a také jsem moc nepochopil desetikorunovou slevu v případě, že si objednáte těstoviny jako předkrm. Celková útrata za dvě osoby činila 2285 korun.

Adresa:
Charlese de Gaulla 4, 160 00 Praha 6
tel.: 312 13 59
www.restaurace.mraveniste.cz/daemanuel Otevírací doba: denně 12.00 – 23.00 Počet míst:
40 v restauraci 24 na terase Druh kuchyně:
italská Platba kartou:
Master Card, Visa, Maestro Jídelní lístek:
čeština, angličtina, italština Jazykově vybavená obsluha:
čeština, angličtina, italština, němčina Původ vín:
Itálie Hodnocení restaurace
Jídlo:
17 bodů z 20
Obsluha:
9 bodů z 10
Atmosféra:
8 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
9 bodů z 10
Celkem:
43 bodů z 50 Výběr z jídelního lístku
Tatarák z mečouna nebo z tuňáka 250,-
Linguine Frutti Di Mare 250,-
Scampy Emanuel (s koňakem, bílým vínem, cherry rajčátka) 550,-
Torta Alla Ricota Con Fragole Fresche 80,- Výběr z vinného lístku
Galestro (Toscana) 450,-
Gavi Di Gavi (Piemonte) 850,-
Pignocco (Toscana) 510,-
Nobile Di Montepulciano (Toscana) 950,-

  • Našli jste v článku chybu?