Menu Zavřít

TRAKTOR ZETOR NEJEDE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zetor

Odboráři brněnského Zetoru se inspirovali u svých kolegů z jiných podniků na pokraji bankrotu a zaslali premiérovi vlády Miloši Zemanovi otevřený dopis. V něm upozorňují, že Zetoru chybí finanční prostředky na zabezpečení výroby a že financování není možné bez pomoci vlády a její intervence u bank. V podniku se již čtyři měsíce nevyrábí, opožďují se výplaty mezd a propouští se. Pokud prý nebude situace v podniku urychleně řešena, lze očekávat sociální vý buch, kterému by se odborová organizace postavila do čela. „Pouze poskytnutí provozního úvěru od bank, nastartování výroby a následný prodej traktorů může přinést státu zpět investované prostředky, tvrdí odboráři.

Majoritní vlastník Zetoru Motokov International však říká, že dočasné zastavení výroby bylo nezbytné pro zahájení revitalizace podniku. „Předpokládáme, že na základě dalších jednání s finančními ústavy se současnou situaci podaří zvrátit a dojde k opětovnému zahájení výrob y v nejbližších týdnech, uvedla mluvčí Motokovu Michaela Maláčová.

Motokov podle jejích slov připravil rozsáhlý program revitalizace Zetoru, který s sebou nese úsporu nákladů, a tím pádem i propouštění části zaměstnanců. Na jeho konci má být vstup silného mezinárodního strategického partnera.

WT100

Odboráři však chtějí upozornit vládu i veřejnost na nesmyslnost ponechat Zetor svému osudu. Podle nich je „zásah státu nutný a zřejmě jediný způsob, jak zachovat osm tisíc pracovních mí st . Zástupci zaměstnanců rovněž požadují, aby byly vyvozeny závěry „z nezodpovědného řízení firmy zvláště z pohledu státu, který je většinovým vlastníkem Zetoru .

Ztráta brněnského Zetoru za loňský rok by neměla podle předběžných výsledků překročit 107 milionů korun. V roce 1997 vykázala firma ztrátu 408,8 milionu korun. Tržby loni činily 5,6 miliardy korun, což bylo asi o šest procent méně než v roce 1997. Motokov v Zetoru vlastní 50,84 procenta akcií a Konsolidační banka 46,82 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).