Menu Zavřít

Transakce za více než 130 miliard. Hotelový řetězec Accor chystá prodej realitní sekce

6. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Největší evropská hotelová skupina Accor dokončuje dlouho odkládaný plán prodeje pobočky AccorInvest pěti institucionálním investorům. Plán v hodnotě 6,6 miliardy dolarů (133,7 miliardy korun) má firmě pomoci vyrovnat se s novými podmínkami na trhu, které na něj přinesla především sdílená ekonomika.

Podle listu Financial Times akcie realitní sekce řetězce Accor získají dvě francouzské skupiny Amundi a Predica, která je součástí společnosti Crédit Agricole, a mezinárodní investoři Colony NorthStar, singapurský fond GIC a saúdský PIF.

Hotelové společnosti po celém světě jsou pod tlakem rozmáhající se konkurence internetových platforem jako je Airbnb a současně se na jejich maržích podepisují online cestovní kanceláře, jako je Priceline a Expedia.


Šéf sítě Orea Lazarov: Čeští hoteliéři, zdražujte a riskujte

 Gorjan Lazarov, šéf sítě Orea


Společnost Accor původně chtěla smlouvu uzavřít do konce prvního pololetí 2017, ale hloubková kontrola investora se protáhla, protože realitní skupina vlastní 960 hotelů ve 22 zemích a zaměstnává 40 tisíc lidí. Podle zdrojů Financial Times další prodleva není vyloučena.

Skupina Accor zůstane každopádně největším akcionářem AccorInvest, ale její podíl bude pod hranicí 50 procent. Doufala přitom, že za pobočku dostane sedm miliard eur, na něž byla divize HotelInvest, později převedená na samostatný podnik AccorInvest, oceněn v roce 2015. Konečná cena ale bude spíše na úrovni 6,6 miliardy, protože subjekt od té doby část ze svých aktiv prodal. Definitivní není ani velikost prodávaného podílu, v tuto chvíli se podle listu jedná o 50 až 60 procentech.

EBF24

Dále čtěte:

Dovolená na statku v Česku upadá. Stát to chce změnit

Vítek má Vladimíra. Realitní magnát koupil hotel v Ústí

Ubytováváte přes Airbnb? Daně platíte jako podnikatelé

 Airbnb, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).