Menu Zavřít

Transatlantický rozvod na spadnutí

5. 4. 2007
Autor: Euro.cz

DaimlerChrysler

ebf - tip - debata

Dieter Zetsche, šéf koncernu DaimlerChrysler (DC), na valné hromadě v Berlíně poprvé oficiálně potvrdil, že firma jedná o prodeji americké divize Chrysler. Dle agentury Reuters jsou zájemci tři. Dva z nich - Cerberus Capital Management a Blackstone Group - patří k fondům soukromého kapitálu, třetím údajným „nápadníkem“ je kanadský výrobce autodílů Magna International.
Koncern by za prodej své americké součásti mohl získat šest až devět miliard dolarů (až 189 miliard korun). S odkazem na dobře informované zdroje to napsal německý list Welt am Sonntag. Odhad listu je vyšší než ocenění fondů soukromého kapitálu, které mají o Chrysler zájem. Fondy nejčastěji hovoří o ceně pěti miliard dolarů.
„V záloze si však DC i nadále ponechává jiné možnosti řešení potíží Chrysleru,“ řekl firemní boss. Čtvrtá největší americká automobilka pokračuje v restrukturalizačním plánu, který představila v půli února. DaimlerChrysler předběžně uvedl čtyři kritéria, podle kterých se bude rozhodovat o budoucnosti amerického producenta. Jde o zvýšení finanční síly a tržní hodnoty automobilky, vytyčení jasného strategického cíle, na nějž se má automobilka zaměřit, dosažení dlouhodobé ziskovosti a řešení, která budou co možná nejvýhodnější pro zaměstnance.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).