Menu Zavřít

TRANSPORTA V KONKURSU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Strojírenství

Návrh na konkurs strojíren Transporta minulý týden předložilo jejich vlastní představenstvo u Krajského obchodního soudu v Hradci Králové. „Společnost není schopna plnit své závazky a nemůže zajistit ani jejich řádné plnění v budoucnu, oznámil ČTK místopředseda představenstva a generální ředitel Transporty Martin Sudek.

Návrh na prohlášení konkursu se podle něho představenstvo rozhodlo podat po podrobné analýze situace v podniku a po řadě jednání s obchodními partnery a věřiteli. „Hlavní příčinou propadu podniku byly vysoké náklady společnosti, nedo bytnost pohledávek z minulých období a vysoké zadlužení společnosti, které dosahuje 1,5 miliardy korun, vysvětlil Sudek. Podnik by měl během připravovaného konkursního řízení zůstat v provozu a sjednané zakázky by měly být dokončeny.

ebf - tip - debata

Transporta Chrudim loni hospodařila se ztrátou 515 milionů korun, přičemž přes tři sta milionů korun činily opravné položky. Tržby společnosti poklesly meziročně o 25 procent a činily 1,5 miliardy korun. Zástupci Transporty už na konci dubna oznámili, že společnost propustí 680 lidí z celkem patnácti set, přičemž zhruba 400 z nich mělo výpovědi obdržet do konce dubna.

Základní jmění Transporty je 1,19 miliardy korun, největším akcionářem Transporty je skupina PPF, která podle SCP drží v PPF Českém podílovém fondu 13,57 procenta a v PPF investičním holdingu 18,45 procenta. Společnost Tranza vlastní přes deset procent akcií Transporty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).