Menu Zavřít

Trápení orgánů nečinných v trestním řízení

25. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitola XLI.

Kalouskovo obrácení * Až nastoupí Benešová * Přideflování a oddeflování * Strach a naděje

Výzva 1 Kalouskovo obrácení

Kardiaci i ostatní, kteří máte srdce! Nesledujte povolební sestavování vlád! Hrozí značné riziko náhlých srdečních, ale i mozkových příhod! Nemůžete-li odolat, vypněte při sledování buď obraz a zvuk, nebo mozek a srdce. Jinak činíte na vlastní nebezpečí. Pohled na zmučenou a orosenou tvář novodobého vysvoboditele, který zapřel sebe sama a pro záchranu nás všech by se nechal za podpory těch nejtemnějších sil posadit i do Strakovky, může způsobit trvalé zdravotní následky. Představa duševních muk, s nimiž se odhodlal s nasazením vlastního charakteru zlidštit síly pekelné, a učinit tím své utrpení bohulibým a pro nás všechny blahodárným, abychom byli jednou provždy vytrženi z osidel ďáblových, může trvale poškodit Vaše psychické zdraví. Teolog přidává jednu radu osobě trojjediné, leč ohrožené a zapomenuté: Panebože, dívej se chvíli jinam, v naší zemi se teď nic zajímavého neděje.

Výzva 2 Až nastoupí Benešová!

Politici, sestavte už nějakou vládu! Z pohledu občana jde pouze o záležitost historicky zdaleka nejtrapnější: odjížděje na dovolenou byl Mirek Topolánek někde u čtyřicátého sedmého pokusu dokázat, že ta jeho „stovka“ je větší; přijížděje z dovolené, byl někde u pokusu jednaosmdesátého. Po Toplánkovi nyní přichází nová vládní varianta Kalousek-Paroubek.
Z pohledu některých vysoce postavených policistů či státních zástupců však jde o všemi humanitárními organizacemi zakázané natahování na skřipec! Vždyť oni nevědí, jak ta jejich „nezávislá prošetřování“ politicky citlivých kauz (například takzvané Kubicovy zprávy) mají dopadnout, protože nevědí, jaká bude vláda! A pomalu už jim docházejí záminky, jak ta „nezávislá“ vyšetřování prodlužovat! Vždyť vy, politici nehumánní, je stavíte do pozice, kdy by museli říci něco konkrétního a ještě se pod to podepsat! A to v situaci, kdy nebudou vědět, kterému načalstvu odezírat přání ze rtů! Styďte se, politici nečinní a zbyteční, protože nutíte k nečinnosti i jiné a tak poodhalujete roušku nejpřísněji střeženého státního tajemství, týkajícího se skutečné užitečnosti některých jednotlivců či přímo institucí!

EBF24

Přideflování a oddeflování

Skupina undergroundových pražských ekonomů, kteří si říkají KNES a specializují se na výpočty hrubého domácího produktu, poslala 11. srpna do redakce týdeníku EURO takzvaný flash odhad růstu HDP za 2. čtvrtletí letošního roku. KNES tvrdí, že růst bude šestiprocentní, a očekává revizi takzvaného Paroubkova indexu, tedy již ohlášeného růstu HDP za první kvartál letošního roku ve výši 7,4 procenta na 5,8.
Premiér Jiří Paroubek v dubnu prohlásil, že hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí letošního roku vzroste odhadem o sedm až osm procent. „Je to další razantní růst českého hospodářství proti 6,9 procenta ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku,“ prohlásil premiér. Jeho výrok o až osmiprocentním růstu, který analytici, například David Marek z Patrie, považovali za realistický, se zařadil mezi silné předvolební hlášky.
KNES dále očekává revizi růstu HDP za čtvrtý kvartál roku 2005 ze 6,9 (čímž se ČSSD tolik chlubí) na 6,2 procenta. Tito anonymní ekonomové dále očekávají, že (státní) statistici konečně vysvětlí, proč publikují čtvrtletní odhady růstu HDP tak pozdě a v mizerní kvalitě (nepřetržité revize), když mají k dispozici velmi rychlé a kvalitní měsíční statistické údaje. KNES očekává i jasné stanovisko k „podivným postupům při defilování dat (jedná se o takzvané přideflování a oddeflování růstu)“.
Undergroundoví ekonomové se nakonec zajímají o to, jaký asi bude Topolánkův index růstu HDP za 3. čtvrtletí roku 2006, který by měl podle jejich odhadů příští premiér ohlásit 11. prosince. KNES ale začátkem srpna ještě netušil, že v prosinci žádný Topolánkův index růstu nebude. Půjde spíše o pád neodhadnutelné rychlosti.
Jinak nesplněný termín (8. července 2006) „flash“ odhadu růstu HDP za 2. kvartál prý vyplynul z prodloužení účasti KNES na konzultaci v Izraeli k novým způsobům měření výkonu ekonomiky, za což se anonymní ekonomové čtenářům omlouvají.

Strach a naděje

Jestliže si někdo myslí, že americký film United 93, který byl natočen podle skutečných událostí kolem největší teroristické akce v historii, bude plný bushovské neokonzervativní propagandy, bude překvapen. Není tomu tak. Jedná se o poctivě natočený šokující katastrofický film z divácky oblíbené kategorie „based on true story“ (i když s několika fiktivními prvky). Byl věnován lidem, kteří se ten den, 11. září 2001, stali obětí útoků na USA. (A možná i těm dalším tisícům, kteří v dalších letech v různých zemích také zemřeli v důsledku následně vypuklé globální války.) Příbuzní těchto obětí, ať se jedná o vojáky či civilisty, se ptají: Proč? Jedinou vadou filmu United 93 právě proto zůstává, že byl natočen příliš brzy. Až se otevřou archivy CIA, FBI a podobných vládních institucí, filmaři určitě začnou točit znova. Kdy to bude? Za 50 či 100 let? Možná nikdy, ale jak film ukazuje, naděje - nejen pro cestující letadla United 93 - umírá poslední.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).