Menu Zavřít

Směr Emiráty. Západní sankce přiměly bohaté ruské investory změnit strategii, zacílili na luxusní nemovitosti v Dubaji

30. 3. 2022
Autor: CC BY-ND 2.0: mattharvey1; Flickr.com
  • Ruští oligarchové a investoři vymýšlí nové a nové způsoby, jak se vyhnout západním sankcím a uchránit tak co největší část svého majetku

  • Někteří z nich se rozhodli vložit své peníze do nákupu nemovitostí v Dubaji

  • Spojené arabské emiráty jsou společně s Tureckem, Indií a Čínou jednou z mála zemí, které se k sankcím namířeným proti Rusku a jeho byznysmenům přidat odmítají

  • Mezi podnikateli, již se aktuálně shání po nějaké nemovitosti v Dubaji, je i miliardář a stále ještě současný majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič


Ekonomické sankce uvalené západními zeměmi na Rusko za jeho pokračující vojenskou agresi na Ukrajině přinutily tamní bohaté podnikatele ke změně investiční strategie. Evropa, USA a některé další státy se pro ně v posledních dnech a týdnech staly, z hlediska rozšiřování byznysových aktivit, zapovězeným územím, a proto se musí poohlédnout jinde.

Zemí, které s Moskvou nadále obchodují ve stejném či podobném rozsahu jako ještě před dvěma měsíci většina světa, sice není mnoho, pár se jich však rozhodně najde. Z těch největších a ekonomicky nejvýznamnějších se jedná například o Čínu, Indii, Turecko či Spojené arabské emiráty. A právě na ně ruští oligarchové a další zámožní podnikatelé ve snaze uchránit alespoň část svého bohatství nyní zcela logicky spoléhají.

V případě zmíněného Turecka se velice často skloňují jména některých tamních přístavů, jež se staly novým dočasným domovem hned několika přepychových jachet vlastněných ruskými byznysmeny. Spojené arabské emiráty, a to konkrétně emirát Dubaj, pak zase tyto investory lákají kvůli místnímu trhu s luxusními nemovitostmi.

Platby v kryptoměnách, nájemné na rok dopředu

Jak s odkazem na informace Observeru uvádí web Business Insider, mobilní telefony realitních agentů specializujících se na prodej honosných domů, bytů či apartmánů v této více než třímilionové emirátské metropoli zvoní kvůli náporu ruských zbohatlíků de facto nepřetržitě. Ti přitom mají zájem jak o jejich koupi, tak pronájem.

Sankční kladivo tvrdě udeřilo na ruské oligarchy. Během prvního dne invaze přišli o 71 miliard dolarů, nic ve srovnání s dneškem
Přečtěte si také:

Sankční kladivo tvrdě udeřilo na ruské oligarchy. Během prvního dne invaze přišli o 71 miliard dolarů, nic ve srovnání s dneškem

„Je to neuvěřitelné,“ podotkl Alan Pinto, realitní poradce ve společnosti Espace Real Estate. „Velké množství ruských investorů si zde kupuje (bytové) jednotky. Evidujeme dokonce i nájemníky, těch hovorů byla spousta,“ potvrdil.

Platby podle něj probíhají převážně v kryptoměnách, a to skrze prostředníky, kteří peníze následně předají samotnému vlastníkovi. V ojedinělých případech nicméně za tímto účelem využívají i finanční instituce spjaté se sankcionovanými oligarchy, dodal.

„(Ruští podnikatelé) si jsou vědomi velké nestability, která by mohla zavládnout, a potřebují přestěhovat své rodiny někam jinam. Hledají místo, kam přesunout své podniky, aby je nemuseli zavřít,“ řekl Insideru k celé situaci už minulý týden George Hojeige, šéf společnosti VirtuZone, která pomáhá lidem se v Dubaji usadit.

Mezi zájemci je i Abramovič

Že někteří ruští investoři jsou ze současné situace, do níž je uvrhl režim Vladimira Putina, skutečně zoufalí, dokládá například jejich ochota zaplatit nájemné na celý rok dopředu. To vše navzdory faktu, že zdejší nemovitosti patří k těm vůbec nejdražším na světě. Ostatně jako většina věcí v Dubaji.

Za malé studio situované na umělém ostrově Palm Džumeira, jenž svým tvarem připomíná strom a na němž se nachází i proslulý hotel Atlantis, zaplatí zájemce od 204 tisíc dolarů výš (přes 4,5 milionu korun). Pětipokojový apartmán, který potřebám zbohatlíků vyhovuje dozajista alespoň o trochu víc, však vyjde už na částku 11 milionů dolarů (zhruba 243 milionů korun).

Chátrající plavidla, posádky bez práce i dlouholeté soudní spory. Co bude se zabavenými jachtami ruských oligarchů?
Přečtěte si také:

Chátrající plavidla, posádky bez práce i dlouholeté soudní spory. Co bude se zabavenými jachtami ruských oligarchů?

Mezi těmi, kteří se na dubajském realitním trhu po nějaké nemovitosti aktuálně shánějí, je dle informací zpravodajské agentury Bloomberg i oligarcha a majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič, jehož celkový majetek je odhadován na sumu 13,5 miliardy dolarů (přibližně 285 miliard korun).

V důsledku vypuknuvší války na Ukrajině nicméně o jeho část s největší pravděpodobností přijde, neboť na něj coby na blízkého Putinova spojence byly uvaleny sankce jak ze strany Evropské unie, tak Velké Británie. Od zavedení dalších ekonomických postihů na jeho osobu, k nimž se měly uchýlit pro změnu Spojené státy americké, jej prozatím uchránil sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a to z toho důvodu, že se Ambramovič podílí na mírových rozhovorech mezi Kyjevem a Moskvou. V minulých dnech měl dokonce šéfovi Kremlu předat od Zelenského ručně psaný dopis, přičemž podle dostupných informací byl přítomen i na úterních jednáních obou delegací v tureckém Istanbulu.


Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPRCHLÍKY

FINANCE A BYZNYS

IT A KYBERBEZPEČNOST

EBF24

UŽITEČNÉ RADY

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).