Menu Zavřít

Trautenberk

25. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Pivní kolonizace došla až na krkonošskou Úpu Ještě před několika lety vypadala Tippeltova bouda, nebo chcete-li hotel Družba, skoro jako strašidelný hrad. Až do roku 2014, kdy jej získal pražský developer Martin Kulík. V rámci svých aktivit v Horní Malé Úpě začal velkou ubytovnu rekonstruovat. V přízemí dnes funguje restaurace, ve vyšších patrech postupně přibývají opravené pokoje a už v roce 2015 se tu začalo vyrábět pivo Trautenberk.

A jak se vaří na krkonošském hřebenu ve výšce 1045 metrů? Voda dosahuje bodu varu už při 97,5 stupně, pivo prý kvůli nižšímu tlaku vyžaduje jiný způsob ležení. „A zatímco pivovary v nížinách mají jen jeden vrchol sezony v létě, my ty vrcholy máme dva - v létě i v zimě. V zimě se tu vypije nejvíc,“ zamýšlí se sládek Tomáš Ďuríček. Na dovolenou do českých hor zkrátka každoročně přijíždí víc lidí a před silvestrovským návalem se musí vařit i v noci, aby bylo piva pro všechny dost. Přes chladné měsíce je prý největší zájem o polotmavou třináctku, během teplejší části roku jde zase na dračku světlá jedenáctka.

My jsme se ovšem zaměřili na jiná piva. Jako první přišel na řadu svrchně kvašený speciál APA - American Pale Ale. Nebyl by to ejl, kdyby piják nejdřív neucítil závan citrusových plodů. V chuti se pak míchá nijak pronikavá hořkost s jemným bylinným závěrem. Horský speciál s 5,8 procenta alkoholu se vyznačuje velmi dobrou pitelností.

A protože Trautenberk je kromě piva ve východních Krkonoších známý i díky originálním PET láhvím ve tvaru šišek, tmavý ležák jsme vyzkoušeli právě z tohoto obalu.

Po nalití do sklenice vystoupá znatelná vůně chmele. Chuť ležáku s pěti procenty alkoholu není - podle očekávání - nijak hořká, zdobí ji příjemná kávová tečka s mandlovým „špuntem“. I když jde o sladší a voňavé pivo, ve výsledku je velmi lehké. •

bitcoin_skoleni

Pivovar Trautenberk Horní Malá Úpa 87 Sládci: Tomáš Ďuríček a Vojtěch Kaprálek

  • Našli jste v článku chybu?