Menu Zavřít

Trema i napodruhé

18. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

MMF24

PRAHA (hat) - Hodnotící komise ministerstva financí i napodruhé vybrala jako dodavatele informačního systému pro správu státního dluhu švédskou společnost Trema. Vyplývá to z informací týdeníku EURO, které však ministerstvo odmítlo potvrdit i vyvrátit. Nové hodnocení nařídil antimonopolní úřad v reakci na odvolání účastníka soutěže společnosti SAP. Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman potvrdil, že se komise sešla začátkem listopadu a její rozhodnutí nabude účinnosti v nejbližších dnech. Systém pro správu státního dluhu by se měl v budoucnu stát součástí integrovaného informačního systému státní pokladny.
Přibližně ve stejné době, kdy komise vybrala vítěze, resort financí vyhlásil výběrové řízení na manažera projektu státní pokladny. Vybraná firma bude mít za úkol připravit projekt v souladu se zavedenými standardy a vyškolit pracovní týmy. Ministerstvo očekává, že náklady dosáhnou přibližně 21 milionů korun. Zakázka není tolik zajímavá z finančního hlediska, atraktivní je především kvůli účasti v projektu od samého začátku. Budou totiž následovat další tendry. Celkové náklady na provedení nulté až druhé etapy se odhadují na 2,4 miliardy korun. Při posuzování nabídek budou mít hlavní váhu (85 procent) technická kritéria, cena se bude na výsledném hodnocení podílet pouze z patnácti procent. Řízení se mohou zúčastnit společnosti, podnikající v oboru informačních a komunikačních technologií.
Pokladna by měla zlepšit řízení státních a veřejných financí, očekává se, že státnímu rozpočtu přinese podstatné úspory. Zároveň s budováním státní pokladny dojde k reorganizaci ministerstva financí, které ji bude mít na starosti. Na rozdíl od například Slovenské republiky se nepočítá s vytvořením nové instituce.
Koncem letošního roku by měl věcný záměr zákona o státní pokladně projít připomínkovým řízením. Do vlády by se jeho paragrafované znění mělo dostat začátkem května příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).