Menu Zavřít

Trest pro Gülena? Dvakrát doživotí a 1900 let k tomu

16. 8. 2016
Autor: Flickr

Turecká prokuratura požaduje dva doživotní tresty vězení a 1900 let žaláře k tomu pro bývalého imáma Fethullaha Gülena. K tomuto kurióznímu požadavku vede žalobce celá série obvinění ze zosnování neúspěšného převratu z poloviny července. Jak dnes informovala agentura Anadolu, obvinění proti pětasedmdesátiletému duchovnímu, který žije v americkém exilu, má 2527 stran.

Ankara, která stále neúspěšně usiluje o Gülenovo vydání, tvrdí, že se „snažil zničit ústavní pořádek násilím“ a že „zformoval a vedl ozbrojenou teroristickou skupinu“. USA se k otázce vydání doposud stavěly rezervovaně, protože podle nich Turecko nepředložilo dostatek důkazů. Sám Gülen účast na puči popírá a režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana naopak podezírá, že byl převrat zinscenovaný.

Turecko po převratu, který si vyžádal na 240 obětí, vede rozsáhlé čistky v armádě i v civilních úřadech a dnes se pustila i do razií v soukromých firmách. Zatčeno bylo od července 36 tisíc lidí.

Film o převratu
O nedávném neúspěšném převratu bude v Turecku natočen film po vzoru akčních snímků s Jamesem Bondem. Naváže na úspěšný seriál Údolí vlků a další podobná filmová zpracování, která jsou v zemi velmi populární. Informovala o tom produkční společnost Pana Film. „V reakci na velký zájem našeho veřejného mínění se naše společnost rozhodla natočit film Kurtlar Vadisi-Darbe (Údolí vlků-Převrat),“ oznámil Pana Film. Zatím není jasné, kdy snímek půjde do kin či na televizní obrazovky.

Přečtěte si také:

MMF24

Dopady tureckého puče: o práci přišlo 76 tisíc lidí

Konec legrace. Liberalismus zažívá těžké časy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).