Menu Zavřít

Trest pro zákazníky

27. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Maloobchod

PRAHA (ty, flp) – Pokuta ve výši až pěti set korun hrozí od příštího roku zákazníkovi, který si při nakupování neodebere pokladní doklad. Týdeník EURO má informace, že takové ustanovení je zakotveno v návrhu Zákona o registračních pokladnách. Dohlížet na naplňování litery předpisu by měla Česká obchodní inspekce (ČOI).
Instituce bude paradoxně trestat spotřebitele, které by měla chránit, a to se vedení ČOI nelíbí. „Uvedený návrh rozporujeme. Je pro nás nepřijatelný,“ řekla týdeníku EURO mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Znění zákona se nelíbí ani Sdružení obrany spotřebitelů. „Uvítali bychom jinou formulaci. Základní právo kupujícího je možnost volby, tedy zda si doklad odebere, samozřejmě i s rizikem dopadů na reklamaci,“ říká předseda Sdružení obrany spotřebitelů ČR František Lobovský. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana by měl zákon začátkem prosince projít připomínkovým řízením. Pokud bude schválen, vejde v platnost ještě před vstupem České republiky do Evropské unie.
Mezi země, kde se registrační pokladny v současnosti povinně používají, patří Itálie, Slovensko, Maďarsko a Polsko. Jediným evropským státem, který zákazníky za neodebrání účtu trestá, je Itálie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).