Menu Zavřít

Třetí generace Mádlů

7. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Kdo zaváhá, musí si počkat na příští ročník

Ve Velkých Bílovicích je Mádlů jak naseto. O jednom z nich řeč již byla, dnes se podíváme do sklepa jiného, Stanislava.
Po tři generace se rodina věnuje vinohradnictví a vinařství, v roce 1993 se Stanislav Mádl rozhodl zúročit zkušenosti předků. Zmobilizoval zdroje, s dalším adeptem soukromého vinaření založili společnost Váš vinař a rok po roce začali budovat závod – nevelký, ale s nejmodernějším vybavením, optimálními podmínkami pro zpracování hroznů a následného školení a uložení vína. Jako základ pro surovinovou základnu postupně vysazovali vinohrady až k dnešní rozloze třináct hektarů. Pro zajištění dalších surovin mají uzavřeny smlouvy o dodávkách hroznů, ovšem takové, které garantují nejvyšší možnou kvalitu. U renomovaných odrůd však spoléhají na vlastní produkci.
Ze sedmdesáti procent ve sklepě najdeme vína z bílých sort, zejména Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín, Ryzlink rýnský a Chardonay. Zbylých třicet procent modrých odrůd ve vinicích zahrnuje téměř kompletní odrůdovou skladbu, jak ji známe z našich vinohradů. Vedle Frankovky, Portugalu, Zweigeltrebe a Vavřineckého zde pracují také s Cabernetem Sauvignon, Cabernetem Moravia a v řádcích zahlédneme i André.
Roční produkce, ca 50 000 litrů jakostních a predikátních vín, se nezdá být nijak vysoká. To je zčásti záměrná politika firmy - nepodlehnout tlaku na zvyšování množství produkovaných vín, ale tím, že jde o omezené množství, držet zájem o ně v jistém napětí. Klient tak má dvě možnosti – buď víno nakoupit zpočátku nabídky v dostatečném množství, nebo propást příležitost a čekat na další ročník.
Součástí od loňského roku plně funkčního výrobního areálu je i degustační sál, kde je možné ochutnat kompletní produkci sklepa nebo užít příjemné chvilky s tím z vín, které se vám nejvíce zalíbí. Kvůli hlubokého zájmu o vinařinu, ale také kvůli možnosti předvést nabídku převážně místních výrobců širší veřejnosti, navíc firma disponuje vinotékou na bílovickém náměstí. Tady je možné produkci jednotlivých vinařů třeba i konfrontovat.

MMF24

Frankovka 2003 jakostní. Jiskřivá barva rubínových tónů, přecházející do hlubších odstínů a široký buket, zabírající prvky ovocitého charakteru, stejně jako jistá znatelná „tvrdost“ daná stopami dřeva a taninů. V chuti se vedle hroznovité stopy objeví výraznější tříslovina, pro odrůdu typická. Není však nijak dominující, v rámci celkové kompozice chuti se chová uměřeně a zůstává tak vedle ní prostor i pro ostatní valéry. Lehce svíravý závěr a trocha zadrhnutí při doběhu jsou u Frankovek běžné, dokonce žádané. Nesmí však překročit takovou mez, kdy by byly jediným výrazovým znakem chuťové skladby. U tohoto vzorku se podařilo sladit všechny elementy tak, aby výsledkem byl „chlapská“ sice, přesto však příjemná souhra, kdy vonné elementy ovoce a hroznového výrazu ovládají začátek, později vedle sebe pustí ony trochu rozpustilé, trochu panovačné tóny třísla, ovšem jen tolik, aby oživily a „natáhly“ odeznívání.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).