Menu Zavřít

Třetí pokus. Poldi jde znovu do dražby, jistotu složil jeden zájemce

29. 8. 2018
Autor: Jiří Koťátko/Mladá fronta

Zkrachovalá kladenská huť Poldi jde ve čtvrtek potřetí do dražby. Předchozí pokusy o prodej skončily neúspěchem. Vyvolávací cena je opět 160 milionů korun, hodnota podniku je podle posudku o 20 milionů korun vyšší. Dražební jistotu 17 milionů korun zatím složil jeden zájemce.

„Jeden tuzemský subjekt již složil jistotu. Takže minimálně jeden dražitel tam určitě bude,“ uvedl insolvenční správce Adam Sigmund. Prohlídky podniku se podle něj navíc zúčastnil i potenciální zájemce z Číny.

Firmy Poldi a Poldi Trade byly poprvé vydraženy letos v dubnu za 261 milionů korun, vítězná firma Compagnia del mediterraneo Steel ale sumu včas nezaplatila. Podobná situace se opakovala po červnové dražbě, v níž uspěl podnikatel Jindřich Vlček se společností Warhols Hold. Částku 251 milionů korun ve stanovené lhůtě také neuhradil. Po případném třetím neúspěšném pokusu o běžné vydražení by následovala přísnější exekuční dražba.


Loučení s mahárádžou. Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Lakšmí Mittal


Zájemci zatím skládali dražební jistotu 17 milionů korun. Celá částka nepropadla, zbytek se po odečtení nákladů vracel. Předchozí dva uchazeči o Poldi, kteří dražbu vyhráli, avšak za huť nakonec nezaplatili, tak dohromady přišli zhruba o sedm milionů korun. Exekuční dražba je proti běžné přísnější a umožňuje nastavit vyšší jistotu, která může propadnout.

Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců. Loni byl provoz podniku většinou zastavený.

MMF24

Soud loni v březnu povolil reorganizaci firmy, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů, jež vznikly před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

Přečtěte si další články o sáze kolem dražby Poldi:

Rychlý pád Poldi. Zbývající zaměstnanci dostanou výpověď do konce roku

Tah Poldovkou: o zkrachovalou huť má zájem Rakušan Foltin

Zkrachovalá Poldi byla vydražena za 261 milionů. Kupující firma vznikla před měsícem

Dražba kladenské hutě Poldi je zmařená, kupec nezaplatil

Najde konečně nového vlastníka? Poldi jde koncem června znovu do dražby

Nezájem o Poldi? Prohlídky před dražbou proběhly bez zájmu uchazečů

Huť Poldi má nového kupce. Napodruhé byla vydražena za 251 milionů

Ani napodruhé to nevyšlo. Vydražitel Poldi kladenskou huť nekoupí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).