Menu Zavřít

Třetinový propad

7. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Gazprom

EBF24

Ekonomická krize ostře zasáhla ruského dominantního producenta zemního plynu firmu Gazprom. „Registrujeme významný propad poptávky,“ konstatoval Sergej Komlev, manažer společnosti Gazprom Export. Komlev má na starost tvorbu cen a smluvní vztahy s odběrateli. Gazprom prostřednictvím dceřiné vývozní firmy Gazprom Export prodá ročně v zahraničí přes 160 miliard kubíků zemního plynu. Komlev upozornil, že za první letošní čtvrtletí klesly odběry zemního plynu v porovnání se stejným obdobím loňského roku asi o třicet procent. „Je patrná snaha evropských partnerů snižovat odběry,“ sdělil. Žádný z evropských odběratelů není v takové ekonomické situaci, kdy by nemohl platit za dodávky. „S evropskými odběrateli nejsou problémy,“ upozornil Komlev. Ale na ruském trhu neuhrazené faktury za dodávky plynu dosahují zhruba dvou procent z celkového prodaného objemu.
Na aktuální situaci v poptávce po zemním plynu již reagoval Gazprom snížením objemu těžby, která se za duben meziročně propadla zhruba o čtvrtinu. Gazprom snížil denní produkci plynu v dubnu na 1,15 miliardy krychlových metrů. Meziročně je to propad o osmadvacet procent, oproti březnu o sedm procent. Těžba Gazpromu je tak na nejnižší úrovni za posledních deset let. Celková ruská produkce plynu dosáhla v dubnu 1,47 miliardy kubíků denně. To bylo o třiadvacet procent méně než před rokem a o osm procent méně než v březnu. Gazprom plánuje požádat nezávislé producenty o omezení těžby, čímž by se s ním podělily o dopad poklesu poptávky. Gazprom se na těžbě zemního plynu v Rusku podílí zhruba osmdesáti procenty, nad jeho vývozem má ale monopolní kontrolu.
„Největší vliv na propad poptávky po zemním plynu má současná krize. Dalším faktorem, který ji ovlivňuje, jsou aktuální ceny,“ upozornil Komlev. Gazprom si totiž za plyn účtuje mnohem víc, než jaké jsou aktuální ceny plynu na spotových trzích. „V polovině roku, nejpozději ve čtvrtém čtvrtletí, se ceny Gazpromu s těmi spotovými minimálně srovnají, předpokládám ale, že budou ještě nižší. To by se mělo odrazit i ve vyšší poptávce po zemním plynu prodávaným Gazpromem,“ uvedl Komlev. Rovněž předpovídá, že by ceny plynu dodávaného Gazpromem, případně jeho dceřinou firmou Gazprom Export, měly ve čtvrtém letošním čtvrtletí klesnout o polovinu oproti čtvrtému kvartálu loňského roku. „Očekávám, že by měla cena za tisíc metrů krychlových klesnout pod hranici dvou set dolarů,“ uvedl Komlev. Zlevnění zdůvodňuje hlavně poklesem cen ropy, které se do cen plynu promítnou se zpožděním půl až třičtvrtě roku.
Zlevnění dodávek, které předpovídá Komlev, by se mělo projevit i na českém trhu. Analytici tvrdí, že pokud Gazprom srazí cenu plynu o polovinu, v Česku lze očekávat dvojciferný propad cen. Gazprom pokrývá více než osmdesát procent tuzemské poptávky po zemním plynu. Zlevnění připustila i společnost RWE Transgas, která je dominantním dovozcem suroviny do Česka. Předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann ale upozornil, že společnost sice počítá se zlevňováním, ale ne tak výrazným, jaké předpovídají analytici. Zdůvodňuje to tím, že ceny významně ovlivňuje i vývoj kurzu koruny vůči dolaru. Ten nebyl v posledních měsících pro odběratele zemního plynu příliš příznivý a nákup plynu citelně prodražoval.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).