Menu Zavřít

Trh práce v Česku je přehřátý a vytváří inflační tlaky, tvrdí rada ČNB

13. 7. 2018
Autor: Michael Tomeš

Trh práce je v Česku přehřátý a vytváří inflační tlaky kvůli vysokému růstu mezd. Domácí ekonomika na rozdíl od vnějšího prostředí nepředstavuje zdroj nejistot, vyplývá ze záznamu jednání bankovní rady České národní banky. Ta koncem června jednomyslně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na jedno procento.

Poslední vývoj zahraničních výrobních cen, v němž se projevuje růst cen komodit, hodnotili členové rady jako riziko pro inflaci v krátkém období. Na druhou stranu bylo řečeno, že globální nejistoty spojené s rizikem eskalace obchodních válek a dopady brexitu mohou způsobit, že v delším horizontu bude zahraničí působit naopak protiinflačně. Vícekrát zaznělo, že nyní není možné přesně kvantifikovat střednědobý vliv globálních nejistot na domácí ekonomiku.

Oslabení koruny souvisí podle vyjádření členů rady s odlivem kapitálu z rozvíjejících se ekonomik do dolarových aktiv z důvodu nárůstu globálních nejistot. Tento jev může přetrvávat delší dobu. Na druhou stranu v režimu volně plovoucího kurzu jsou podle nich výkyvy v řádu několika procent běžné. Současné oslabení kurzu koruny ve druhém čtvrtletí považují členové bankovní rady za spíše mírné.

Střet zájmů v ČNB? Vysoký úředník centrální banky propaguje soukromé firmy

 Česká národní banka, ilustrační foto

MMF24

Dále čtěte:

Vysoké mzdy a slabá koruna. ČNB zvýšila úrokové sazby na jedno procento

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).