Menu Zavřít

Tři kroky od vrcholu

14. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Dobrou kuchyni umocnil sympatický výkon personálu

Často je námětem hovoru mlsných. Dobrá kuchyně, báječná vína, atmosféra i pozorný a slušný personál. Takovou „audiovizitku“ jsem několikrát zaslechl ve společnosti těch, kteří mají v gastronomické mapě Prahy zapíchané špendlíčky u všech restaurantů, jež stojí za návštěvu. Protože takový signál pro mne většinou vyvolá zvědavost trhovkyně, zamířil jsem tentokrát do italské restaurace Don Giovanni, abych seznal její často zmiňované kvality.
Už sám vstup je svým způsobem dramatický. Bez předchozího varování se jediným krokem ocitám přímo v impozantním, spíše než italském možná starorakouském prostředí. Trojlodní prostora, členěná sloupovím do tvaru nepravidelného kříže, s „oltářem“ baru v čele podélné lodi, má oslovující charisma. Potěšen prvním dojmem se zcela oddávám péči číšníka, který jako by vyrostl ze země ihned poté, co jsem dovřel dveře. S maximální profesionalitou jsem ošetřen, usazen a opatřen lístkem a vinnou kartou. Když dokončím výběr, objednávám u servírky, která se jako z udělání objevuje právě v ten správný moment.
Odteď jde všechno ráz na ráz. V minutce je na stole ouvertura večera - krémová polévka s pravými hřiby s česnekovými toasty. Voní úžasně už z dáli, nedočkavě poklepávám lžící a stále více cítím, kterak planě polykám. Nenechávám tu vroucí, sametově hladivou, smetanově krémovou, optimálně hutnou tekutinu ani vychladnout a dychtiv ponořit do hladiny každičkou buňku na půnebí, se jentaktak nespálím. Dojem je zprvu ohromující, v dochuti se však dostaví jisté vystřízlivění. Houby neměly sílu opanovat buketní výraz polévky, byly trochu zpátky a znatelně rozbředlé. Viskózní krém potom, nechci podsouvat svůj poznatek přístupu kuchaře, nesl podle mého tenkou, tenoulinkou stopu po použití některého z „umělých“ přípravků některé z velkých firem. Proč ne, ve statutu některých našich kuchařských soutěží jsou dokonce předepsané. Ovšem v rejstříku regionální italské kuchyně, jež sama sebe zove mimořádnou, mi tenhle akord jaksi dizonuje. Je to však jen stopa, jakési tušeníčko, ovšem nemohu je zapudit, stále se objevuje na konci každého sousta jako nepříliš dramatická, přece však dominanta.
Pečené boloňské lasagne (se speciálním masovým ragú) - to byl chod následující po polévce. Byl mi servírován se stejnou péčí, v úměrném čase a ryzí profesionalitou. V oválku se těsnalo „úskalí“ temně zlatavého až okrového tónu na povrchu dozdobené světlou korou sýra, splývající po stěnách. Mezi jednotlivými pláty těsta nejprve zavonělo, po požití zachutnalo ragú. Drobně mleté, patřičně kořeněné všemi ingrediencemi jihu vytvořilo chuťovou základnu, na niž se nabalovaly další a další prvky. Vedoucí vliv rajčat přebíjel na krátký čas česnek, své k věci si řekl i olej a nade vším patronoval nejsilnější akord sýra. Toho bylo možná až příliš, pod jeho vládou se téměř vytratila nenápadná sice, přesto ale vždy přítomná a nutná zemito-obilná chuť těsta. Díky dominanci sýra nejen co do opanování konečného vyznění, ale i pro jeho opravdu přehnané množství byl onen „útes“ tak plný kalorií, že zvládnout jej bylo nad síly onačejšího jedlíka, než jsem já.
Přeplněn až nad okraj jsem si - byť nerad - odpustil dezert, jistě bych jej nebyl býval zvládl. Odměnil jsem se už jen znamenitou kávou a při ní přemýšlel, kam že se poděla ona velebená lehkost italské kuchyně.
Devět set deset korun není zrovna málo - za dva chody a něco nápojů. Na misku vah pro uznání výše této ceny přidal více než kuchyně velice sympaticky působící a profesně téměř bezchybný výkon obsluhy.

Value for Money: 8
+ noblesní přístup personálu
- bombastická a nepříliš restauraci prospívající výstava portrétů V.I.P.

Ristorante italiano Don Giovanni
Karolíny Světlé 34, 110 00 Praha 1 – Staré Město
Tel.: +420 222 222 060, +420 222 222 062, fax: +420 222 221 495
e-mail: dongio@mbox.vol.cz, www.dongiovanni.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 11.00-24.00
  • Počet míst: restaurace 100, salonek 30
  • Kuchyně: italská regionální
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, italština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, italština němčina, ruština
  • Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 53 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Salát Caprese - mozzarella „bufala“, rajčata, čerstvá bazalka a bio panenský olivový olej 270 Kč
Benátská fazolová polévka se sušenou šunkou „cotiche“, těstovinami a bramborem 240 Kč
Tagliarelle Cipriani s pestem ze zimní červené čekanky z Trevisu, uzená kachní prsíčka a pinové oříšky 320 Kč
Carpaccio z čerstvého tuňáka a mečouna s uzeným skotským lososem 410 Kč
Zapečený lilek na parmský způsob (s mozzarelou, rajčaty, parmezánem a čerstvou bazalkou ) 340 Kč
Pappardelle „boscaiola“ s kančím masem a pravými hřiby 350 Kč
Biftek „Colonnata“ ve slaninovém závoji s husími játry v omáčce „foie gras“ z „Chianti Riserva 1985“ 570 Kč
Jehněčí kotletky „scottadito“ s rozmarýnovou omáčkou 590 Kč
Langustí ocásek dle Vašeho přání (zmražený) 400-500g 2950 Kč
Vyzrálé pecorino ze Sardinie doporučujeme med z pomerančů nebo kaštanů 300 Kč
Citrónová Panna Cotta s bílou čokoládou a kandizovanými jahodami v rybízové omáčce 185 Kč

MM25_AI

Výběr z vinného lístku:
75 cl Santa Margherita di Valbobianne Prosecco Brut D.O.C. Santa Margherita 980 Kč
75 cl Louis Roederer - Premier Brut 3200 Kč
75 cl Ryzling rýnský pozdní sběr 2002 Velké Bílovice 520 Kč
75 cl Trebbiano d' Abruzzo D.O.C. 2001 Dario d´Angelo 510 Kč
75 cl Lugana Il Torrione D.O.C. 2000 Monte Cigogna 1150 Kč
75 cl Bardolino Chiaretto L´Infinito D.O.C. 2003 Santi – růžové 590 Kč
75 cl Picaio Vin Santo D.O.C. 1998 Cantina Sociale Gambellara 850 Kč
75 cl Chateau la Petite Graviere Entre deux Mers A.O.C. 2001 Jean Guillot 700 Kč
75 cl Rulandské modré pozdní sběr 2002 Velké Bílovice 530 Kč
75 cl Chianti Cecchi D.O.C.G. 2003 690 Kč
75 cl Brunello di Montalcino Villa Poggio Salvi Distr. Bondi Santi D.O.C.G. 1998 3250 Kč
75 cl La Poja Veronese I.G.T. 2000 I.G.T. 2000 Allegrini 4625 Kč
75 cl Gevrey Chambertin Vielles-vignes A.O.C. 1998 Domaine Heresztyn 2900 Kč
75 cl Solaila Marchesi Antinori D.O.C. 2000 Antinori 7500 Kč

  • Našli jste v článku chybu?