Menu Zavřít

Tři sta let stál, stát bude dál

26. 2. 2018
Autor: Euro.cz

Už je to rok, co se v Jarošově opět začalo vařit pivo. Tradice navíc dostala krásný obal

Tak jako Praha a téměř celé Čechy vzpomínají na katastrofální povodně z roku 2002, východ republiky si svým očistcem prošel opět let dřív. Po červenci 1997 se změnila řada věcí, mnoho jiných zaniklo. Velká voda tehdy ukončila i tradici výroby piva v Jarošově u Uherského Hradiště.

Od loňska je ale všechno jinak. Miroslav Harašta, který dřív pracoval rovněž ve skupině Heineken ČR, zbudoval jen pár minut chůze od staré varny nový minipivovar.

„Vrátit se sem, domů, bylo pro mě prestižní“ popisuje Milan Esender, jeden ze zdejších sládků. Předtím působil v Chotěboři, koválovickém Husarovi i pražském Sousedském pivovaru Bašta.

Místní nám fandí

I když se Zlínsko nemusí zdát jako kraj zaslíbený minipivovarům, Esender říká něco jiného. Podle něj řada lidí v regionu vyhledává produkty menších výroben. „Navíc je tu strašně velký patriotismus, místní nám fandí“ těší sládka, který tak může každý měsíc vařit jiný speciál včetně těch svrchně kvašených.

Nejvíc popularity tady prý ale sbírá světlá jedenáctka, která z loňského celkového výstavu ve výši 2200 hektolitrů činila zhruba 35 procent. Čísla se ale mohou rapidně změnit, až Jarošovský pivovar otevře svou první hospodu. Přesný termín a místo sice Milan Esender nechce prozrazovat, ale na vizi už se prý pracuje.

Co se týče marketingu, pivovar zatím může sázet na čtvrtstoletí starý cajdák kapely Argema, z něhož si autor do titulku půjčil jeden rým, a především originální etikety se slováckými motivy. Za designem oceněným na loňské mezinárodní soutěži World Beer Awards stojí kreativní agentura Little Greta.

Šohaj i Jura

Ale zpátky k pivu. Seznamování s prací Milana Esendera jsme začali u světlé jedenáctky Jarošovský Jura. Světlý ležák se 4,5 procenta alkoholu voní po sladu, v chuti si nese výraznou chmelovou hořkost, kterou slaboučký říz rozhodně nepřebíjí.

Jura je velmi sytý a dobře pitelný.

Ochutnali jsme i silnější světlý speciál Jarošovský Šohaj. Pivo si nese rovnou šest procent alkoholu a těžší chmelový odér.

„Masivnost“ je znát i v nasládlé chuti. Spíš než do teplých dnů se speciál přesně hodí do nynější studené reality. '

Jarošovský pivovar

bitcoin_skoleni

Pivovarská 303, Jarošov sládek: Milan Esender nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály prodej piva: v lahvích v pivovarské prodejně co doporučujeme: jedenáctku Jarošovský Jura otevřeno: Po-Čt 8.30-16.00, Pá 8.30-18.00, So 9.00-12.00; polední přestávka 12.00-12.30 (všední dny)

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?