Menu Zavřít

Tři teze o česko-německých hospodářských vztazích

24. 9. 2018
Autor: Euro.cz

Digitalizace mění zajeté struktury Digitální věk s sebou přináší zcela novou průchodnost trhu. U firmy, která přijde s geniálním algoritmem, obchodního partnera či investora sotva zajímá, jestli je doma ve východní, nebo západní Evropě.

Z této skutečnosti těží již celá řada českých startupistů. Nové příležitosti se díky digitalizaci otevírají také v klasických dodavatelských strukturách. A tak může i „nezajetá“ firma s přelomovým produktem proniknout do vysoce konkurenčního automobilového průmyslu a spoluutvářet pokrok elektromobility. V Česku se to podle mého názoru daří velmi dobře, jen se o tom bohužel málo mluví, což se tímto snažíme změnit.

Výzkumné projekty odstartovaly novou kapitolu spolupráce

Obě země si poměrně brzy uvědomily, že je potřeba přesedlat na výzkum a vývoj. Na úrovni vlád a ministerstev se vede strategický dialog, klíčová výzkumná pracoviště uzavírají memoranda o společných projektech a firmy budují mnohdy rozsáhlá R&D centra. Česko-německé hospodářství chce v nových technologiích a procesech, jak my říkáme, „zůstat u míče“. Podobná povaha obou ekonomik jim umožňuje být nejlepšími spoluhráči.

Česko je pro německé investory pořád zemí zaslíbenou

Výsledky našeho každoročního konjukturálního průzkumu hovoří samy za sebe: Česko obstálo v konkurenci 16 zemí střední a východní Evropy a pro investory je jedničkou v regionu. Pověstná česká vynalézavost nebo slovy bývalého šéfa Volkswagenu Carla H. Hahna „nadřazené dovednosti českých inženýrů“ jsou i nadále faktorem, na kterém země může stavět. Mezi investory panuje nejlepší nálada za posledních patnáct let a drtivá většina z nich počítá s nárůstem exportu a zvyšováním investičních výdajů. Zhruba třetinu přímých investic z Německa loni tvořily reinvestované zisky, a to především do rozšíření výrobních kapacit a modernizace technologické základny. Vadou na kráse je samozřejmě všudypřítomný nedostatek pracovních sil, personální kapacity zkrátka nestačí růstovému tempu ekonomiky. •

EBF24

O autorovi| Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).