Menu Zavřít

Třiatřicítka z národního podniku

18. 2. 2019
Autor: Euro.cz

Kristova léta? Kdeže, jedenáctce Budvar 33 jde o hořkost „To pivo se vymýšlelo u tohoto stolu,"pyšní se hospodský, když z pípy s logem „33“ čepuje další půllitr. Letitá holešovická restaurace Poupětka byla na začátku února prvním místem v Praze, kde člověk mohl ochutnat nový ležák Budějovického Budvaru. V národním podniku se prý rodil zhruba rok. „Budvar 33 je hořký. A podle toho jsme mu dali i jméno. Má totiž právě třiatřicet jednotek hořkosti" vysvětluje Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru.

Brož jako „otec“ nového budějovického piva je tím nejpovolanějším, kdo může světlý ležák představit a popsat. „Budvar 33 je hořký, a to především díky českému chmelu Agnus, který patří k jedněm z nejvíce hořkých odrůd vůbec. Třiatřicítka je zajímavá sladem Crystal Light, který se používá především do svrchně kvašených piv“ pokračuje sládek.

Když má Brož objasnit, proč se budějovický pivovar vlastně pustil do nového receptu, říká, že hlavním motivem bylo obohacení trhu. Národní podnik se od svého založení zaměřuje na vaření českých ležáků, a tak prý chtěli ukázat, že i v takto konzervativní pivní kategorii lze vymyslet něco nového.

A jak se nová jedenáctka liší od emblematického ležáku Budweiser Budvar B:Original? „Zásadní rozdíl je zejména v intenzitě a charakteru hořkosti. Zatímco B:Original je pivo středně hořké s velmi jemným charakterem hořkosti, který je dán Žateckým poloraným červeňákem, tak třiatřicítka je hořčejší pivo a její charakter hořkosti je hrubší“ odpovídá Brož.

Na začátku února začal pivovar zavážet svou novinku do vybraných výčepů a bude sledovat, jaká reakce přijde od pijáků. Budvar 33 se prodává jen v sudech, s plněním do lahví se prý nepočítá. Tedy alespoň prozatím. „Je možné, že si v příštím roce svoji cestu do regálů obchodů najde“ dodává Adam Brož.

Znatelná vůně sladu

Žádné speciální sklo na nový ležák dosud neexistuje, a tak v Poupětce pivo testujeme z tradičních „béčkových“ sklenic, které už před několika lety vytvořil designér Rony Plesl.

Budvar 33 má znatelnou sladovou vůni, a že se na varně mletým zrnem nešetřilo, potvrzuje i plnost piva. Ještě než se v chuti postupně rozbalí jeho velmi příjemná a čistá hořkost, osvěží jeho citelný říz. A přestože jde o ležák se 4,6 procenta alkoholu, pivo působí poměrně lehce.

Pitelnost „třiatřicítky“ je tak velmi dobrá.

Budvar 33

Typ: spodně kvašený světlý ležák Obsah alkoholu: 4,6 % Chmel: Agnus Slady: Crystal Light, bavorský, světlý Uvařil: Adam Brož, Budějovický Budvar Prodej: zatím pouze čepovaný

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?