Menu Zavřít

Třicet startů na vrchol. Startup Festival představil mladé české firmy

27. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Příběh startupu Robeeto začal vlastně jednoduše. Jeho zakladatelka Simona Kijonková marně sháněla paní na hlídání dětí. Napadlo ji tedy dát dohromady platformu, kde by lidé sdíleli své služby – jeden nabídl výpomoc druhému s tím, co umí. Půl roku po startu už firma plánuje vstup na Slovensko a výhledově i do dalších evropských zemí. Robeeto je jednou z 30 firem představených v rámci Startup Festivalu, největší akci svého druhu v Praze, kterou pořádá Vysoká škola ekonomická.

„Věříme, že každý může dělat něco, co ho bude naplňovat. Dnes spousta lidí zjišťuje, že by chtěla změnit svou práci a naše platforma jim to ráda umožní,“ popisuje Věra Koukalová, happiness manažerka startupu Robeeto. Za sebou má mimo jiné zkušenosti ze společnosti Google, kde zastávala pozici manažerky Google Partners programu a následně konzultantky projektu Digitální garáže. Simona Kijonková coby investor je zase známá díky projektu zásilkovna.cz, který umožňuje lidem vyzvedávat doručené zboží z eshopů.

V Robeetu, které odstartovalo letos v polovině února, je prý největší zájem o hlídání dětí, domácích mazlíčků nebo doučování. Platforma si bere 10 až 20 procent z ceny zakázky a platí je koncový zákazník, přičemž suma samotná je zastropována, aby u velkých projektů zájemci neplatili moc. Takzvaní pracanti dostanou sumu až po odvedení služby, aby se mohly vyřídit případné nesrovnalosti. Část z nich, která poskytla osobní údaje a vyplnila na webu profil, je také pojištěna a Robeeto za ně ručí. Projekt už využívá více než sedm tisíc klientů po celé zemi, Praha je kupodivu zastoupena jen dvaceti procenty. „Fungujeme jako zprostředkovatel výpomoci sousedů v menších městech a obcích, což nás velmi těší,“ popisuje Koukalová.


Návštěva v Kiwi.com: Podívejte se, odkud prodává letenky miliardář Oliver Dlouhý

[mf-galerie id=2866]


Vysoká škola ekonomická uspořádala Startup Festival letos druhým rokem. První ročník navštívily dva tisíce zájemců. Vedle malých, začínajících firem se jim představily i již zaběhnuté startupy (ZOOT, Digitální garáž Google, Storyous), které vedle zkušeností nabízely příchozím, zejména studentům, volná pracovní místa. Součástí festivalu byly i panelové diskuse nebo konzultace s profesionály z oboru, například na téma mediální propagace či financování.

Vedle Robeeto se prezentovaly například Dogsie, který posílá majitelům psů balíčky s hračkami a pamlsky, Woodle, výrobce stylových dřevěných doplňků, jako jsou motýlky či obroučky brýlí, nebo SmileCar nabízející platformu pro sdílení aut.

ebf - tip - debata

Čtěte také:

Airbnb na kolech chce navždy změnit přístup k vlastnictví aut. Okouzlil i Daimler

Carsharing na vzestupu. Češi sdílí tisíce aut

 Služba DriveNow od BMW


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).