Menu Zavřít

Třikrát jarní menu

22. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Gastronomie

bitcoin_skoleni

Nastal čas jarní revize jídelních lístků, a tedy i mé pravidelné poznámky na toto téma. Z pražských novinek hodných pozornosti jsem tentokrát vybral tři.
Radek David z restaurace La Veranda, známý vyznavač fusion stylu a kombinátor chutí, vynáší stále populární trumf v podobě žádaného Sexy Menu. Prvky v jeho skladbě mají prý prokazatelně afrodiziakální účinky. Takže menu pro zamilované? Tartar z tuňáka, marinované shitake, sázená křepelčí vejce, rukola a sezamovo-sójový vinaigrette, pečené kachní prso s tymiánem, cannelini fazole, karamelizované šalotky a černý kořen. Primát prý ovšem drží pikantní polévka s tygřími krevetami, houbami, zelenou cibulí a rajčaty. V té je láskotvorných elementů hned několik - tygří krevety, chilli, citronová tráva, zázvor a limetková tráva.
V Le Terroir postavil Jan Punčochář nabídku gruntovně. Vždyť začít večeři pečeným Crotin de Chavignol s rajčatovým dortíkem, makarony a tapenádou z černých oliv, pokračovat brioškou s telecím brzlíkem na petrželce a černém pivu a přes černého vepře z Bigorre s krepinetkou a bramborovými špeclemi se propracovat se ke karamelizovanému ananasu s mascarpone a smaženými trhanci je labužnický koncert už na první poslech.
Hitem meníčka jsou ale pošírovaní sladkovodní ráčci na ruský způsob s kaviárem Oscietre.
Robert Nerad v restauraci U Kolowrata připravil neotřelou sérii pokrmů. Okusit můžeme srnčí paštiku s kaštany, omáčkou ze sušených švestek a kostkou vinného želé, gratinované hříbky se smetanou a parmezánem na špenátovém lívanci s kmínovým olejem a smaženými bylinkami nebo pečenou křepelku plněnou rozinkovo-koňakovou nádivkou s bylinkovými noky a omáčkou Bordeaux. Hosté však údajně nejčastěji zaostřují na pečený vepřový pupek s pažitkovým bramborovým pyré a omáčkou ze sladkého česneku. Zní to chlapácky, chutná lahodně.

  • Našli jste v článku chybu?