Menu Zavřít

Mediální detox: jak omezit závislost na špatných zprávách

10. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jaké kroky podniknout, aby se váš mozek zbavil závislosti na negativních zprávách? Omezte jejich konzumaci zejména ráno, vybírejte si pečlivě zdroje nebo přejděte na tištěná média, například seriózní týdeník.

Pokud si zapnete televizi nebo konzumujete zpravodajství na internetu a sociálních sítích, valí se na vás proud negativních a katastrofických zpráv. Od politických kauz, vražd na benzínových stanicích, následků globálního oteplování, hrozby světového konfliktu. Pokud si chcete uchovat pozitivní náladu během předvánočního období, je dobré zvolnit i v konzumaci mediálního obsahu.

Lidský mozek je totiž nastaven tak, že negativním zprávám věnuje více pozornosti. I proto média a novináři píší zejména o negativních fenoménech než o pozitivních událostech. Psychologové fascinaci lidí negativními zprávami nazývají zaujatostí negativitou a jde o vlastnost, která se rozvíjí již od dětského věku.

V minulosti zvýšená vnímavost pro negativní vlivy pomáhala lidské rase přežít, nyní vede spíše k hromadění stresu, frustrace a snížení produktivity.

1: Nepouštějte si ráno zprávy

Pouhé tři minuty ranní konzumace negativních zpráv vám dokáží otrávit náladu na celý den. Proto je užitečné se jim vyhnout. U snídaně si nepouštějte televizi. Po cestě do práce se můžete věnovat četbě nebo poslechu beletrie. Několik stránek humoristické knížky může mít blahodárný vliv.

2: Vybírejte si

Přemíra informací může vést k tomu, že budete vnímat souvislosti méně racionálně. Negativní zprávy ovlivní vnímání okolní reality. Američané například považují usmrcení tornádem za častější příčinu úmrtí než astma. Přitom tornádo zabije ročně v USA asi 50 lidí, na následky astmatu zemřou ročně 4 tisíce lidí. Je dobré nepoužívat aplikace pro zpravodajství v mobilním telefonu.

Pokud chcete vystoupit ze začarovaného kruhu masivní spotřeby digitálních médií, přejděte alespoň na nějaký čas na tištěná média. Zůstanete v obraze, ale nebude zaplaveni katastrofickými novinkami. Čím serioznější titul, tím větší pravděpodobnost, že nebudete vystaveni četbě skandálních a krvavých příběhů. Tištěný týdeník obsahuje méně zpravodajství, a proto je rozumným kompromisem.

3: Nečtěte zprávy přes sociální sítě

Pro mnoho lidí je zejména Facebook hlavním zdrojem zpráv. Obecně se po sociálních sítích šíří daleko spíše skandální titulky a šokující odhalení než seriózní komentáře a analýzy. Pokud si chcete udržet během dne produktivitu a pozitivní náladu, nechte prohlížení příspěvků od přátel na večer a přeskakujte odkazy na pochybné zdroje zpráv.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Tři tipy inspirované americkou armádou, jak se lépe rozhodovat

Utrpení v kanceláři: 5 věcí, které snižují vaši výkonnost

Miliardáři se brání vyhoření. Co dělají Bezos, Branson nebo Sandbergová?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).