Menu Zavřít

Třináct projektů rozhodnuto

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

CzechInvest

ebf - tip - debata

Agentura CzechInvest předpokládá, že v souvislosti s investicí Hyundaie a rostoucí výrobou v autoprůmyslu by letos mohla do ČR směřovat řada nových firem. „Očekávám příchod zhruba deseti subdodavatelů Hyundaie. Aktuálně mám též třináct nových projektů, jež jsou pro Česko rozhodnuty. Jednáme s dalšími šedesáti společnostmi, které umístění svého programu k nám vážně zvažují. Jde o firmy ze sektoru přímého strojírenství, elektroniky, automobilového, biotechnologického a leteckého průmyslu,“ říká šéf CzechInvestu Tomáš Hruda.
V automobilovém segmentu loni agentura dokončila přibližně třicet investičních projektů. „Předpokládám, že toto číslo by se letos mohlo zopakovat,“ dodává Hruda. CzechInvest se snaží do Česka zlákat technologicky náročné programy, jakými jsou výzkumná centra. „Platí, že vývoj bez výroby nelze zvažovat, v průmyslu vždy vývoj reaguje na potřeby výroby,“ říká Hruda. Důležitá je i podpora v Česku již přítomných firem, jež tvoří nezanedbatelnou část technologicky vyspělých investic. Polovina z deseti největších agenturních projektů zahrnuje expanze domácích firem.
Ve výši investic do automobilového průmyslu se loňský rok zopakovat asi nepodaří. Hruda říká: „Rok 2006 byl skutečně rekordní; zejména díky obřímu vkladu Hyundaie a dalších velkých investorů. Protože však budou pokračovat realizace a rozšiřování minulých projektů, přílivy investic budou i tak poměrně vysoké.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).