Menu Zavřít

Třináctý plat na konci roku aneb Nejoblíbenější firemní benefit

18. 12. 2018
Autor: Redakce

Většina českých zaměstnanců si o takzvaném třináctém platu může nechat pouze zdát. Tento firemní benefit zaměstnancům na konci roku uděluje jednorázový finanční bonus. Může se jednat o předem stanovenou částku, nebo také část z celkového hospodářského výsledku společnosti. Ačkoliv pro firmu znamená zvýšení mzdových nákladů, loajalita zaměstnanců s ním výrazně roste.

Koho na třináctý plat nalákat

Může se jednat o stávající pracovníky, kteří firmu díky třináctému platu nebudou chtít opustit, na tento bonus ale určitě uslyší také potenciální zaměstnanci. Jednorázový benefit ve výši několika tisíců či desetitisíců korun zní rozhodně lákavě, obzvlášť pak s přihlédnutím k faktu, že se nejedná o běžný benefit. Zákon zaměstnavateli totiž nepřikazuje tento přivýdělek vyplácet, záleží čistě na jeho vůli.

Kromě loajality zaměstnanců si pak zaměstnavatel může zajistit také zvýšení motivace a pracovního výkonu zaměstnanců. Jestliže se výše třináctého platu odvíjí od výše zisků firmy v uplynulém roce, zaměstnanci mají vyšší snahu o dobré hospodaření celé společnosti.

EBF24

Větší pracovní odhodlání

Když si zaměstnanci užijí plat navíc, mohou také přijít s větší chutí do práce, protože je to pro ně motivace i pro příště. Stejně tak budou cítit větší pracovní odhodlání během podzimních dnů, kdy se termín vyplácení třináctého platu začne přibližovat. Zaměstnanci tento bonus zvláště ocení především v předvánočním období, které je spojeno s většími výdaji za dárky a pobyty na horách. Inspiraci na vánoční a silvestrovské lyžařské dovolené můžete najít na stránce nasvah.cz.

Řada zaměstnanců také dostává příplatek na firemní vánoční večírek. Stanovisko pracovníků je ale jasné ‒ vhodnějším benefitem by byla několikatisícová odměna za jejich celoroční snahu a loajalitu. Uvidíme, zda se někdy dočkáme odměny formou třináctého platu dané ze zákona, nebo tento benefit zůstane pro většinu z nás pouhým nenaplněným snem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).