Menu Zavřít

Třinec vystřelil

10. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Souboj o ocel může ovlivnit i spor s Petrcíle

S blížícím se koncem exkluzivního vyjednávání mezi vládou a LNM Holding roste nejen nervozita, ale také aktivita dalších zájemců o hutě. Nabídku podalo konsorcium Třineckých železáren a americké společnosti Comercial Metals Company (CMC). Minulý týden začal ultimátem, které vládě dala IFC ze skupiny Světové banky. Největší věřitelé Nové huti (NH), kteří mají výrazný podíl odpovědnosti za její současný finanční stav, hrozí konkursem, pokud nebude ocelárna prodána LNM Holdingu. Termín, do kdy je třeba rozhodnout, stanovila IFC na 25. května. Hrozba je to sice zřetelně planá, protože v konkursu by tratila nejvíce právě IFC, ale na vládu patrně působí. Týdeník EURO má informace, že návrh smlouvy připravovaný za stát advokátní kanceláří Bělina, Kříž má vláda s LNM projednat 22. května, tedy tři dny před vypršením ultimáta.

Slabý reparát.

První nabídku LNM však výběrová komise vyhodnotila jako nedostatečnou. Nizozemská společnost nabízela za akcie Nové huti jeden dolar, za 0,7 procenta akcií Vysokých pecí Ostrava v držení společnosti Vítkovice druhý dolar a za vyřešení dluhů NH v rozsahu pěti miliard korun třetí dolar. Za to bylo LNM ochotno poskytnout do Nové huti provozní financování ve výši 25 milionů dolarů a zaručit investice odpovídající asi třetině odpisů NH. Poradce Roland Berger proto měl dále jednat. Výsledkem je nová verze nabídky, kterou se řídící komise zabývala minulý týden ve čtvrtek. Týdeníku EURO získal informace, že se však jen navýšilo provozní financování z 25 na 75 milionů dolarů. Tato částka by byla zajímavá, pokud by se ji LNM zavázalo skutečně do Nové huti investovat. V návrhu smlouvy však je formulace, že tato částka bude investována formou zvýšení základního jmění nebo jiným vhodným způsobem. Tento jiný způsob může být například pouhý provozní úvěr. LNM přitom dále trvá na doplňujících podmínkách, jimiž je roční opce na státní podíl v Ostravsko-karvinských dolech ve výši zhruba 46 procent. Jak zjistil týdeník EURO, tento požadavek vyvolal značný odpor majoritního vlastníka OKD, společnosti Karbon Invest. Další z podmínek je opce na Železárny Veselí, které jsou součástí skupiny Z-Group Zdeňka Zemka, takže zde vláda nemá žádnou možnost vypsat opci. Nehledě na to, že celá skupina je předlužena a akutně ohrožena konkursem.
Poměrně nebezpečným požadavkem pro stát je záruka, že podnik nespadne do konkursu. Pokud by na to vláda přistoupila, mohli by všichni věřitelé s pohledávkami po splatnosti vznést žaloby a vláda by je musela velmi rychle vyplatit. Jen objem pohledávek z obchodního styku po splatnosti převyšuje miliardu korun a splatná je také značná část úvěrů.

ebf - tip - debata

Třinecká výzva.

V této situaci dostala Martina Mannová, ředitelka pražské poradenské firmy Roland Berger, krátce před posledním zasedáním řídící komise nabídku, kterou její autoři nazývají Ujištění o zájmu na odkup státního podílu ve společnostech NH, Vítkovice Steel a VPO. V dokumentu, který má týdeník EURO k dispozici, se uvádí, že konsorcium Třineckých železáren a CMC se zdrželo konkrétních cenových nabídek. Ty hodlá podat po skončení exkluzivního vyjednávání s LNM. Každopádně podle oficiálního vyjádření nabízí za veškeré akcie společnosti Nová huť (67 procent) částku odpovídající tržní hodnotě, navýšenou o prémii za získání majoritního podílu. To by mohlo celkem představovat částku ve stamilionech korun.
Pohledávky státu a státem vlastněných společností vůči NH odkoupí konsorcium za cenu státem akceptovanou. Jde především o zhruba třímiliardový úvěr Komerční banky, který byl přesunut do České konsolidační agentury. Pohledávky IFC a zbývajících členů českého konsorcia, tedy ČSOB a HVB, mají být splaceny v původních objemech.
Akcie VPO v držení Vítkovic je konsorcium ochotno odkoupit za přiměřenou cenu. Za tyto akcie nabízí LNM jeden dolar. Konsorcium je rovněž připraveno zavázat se k investicím v NH a k poskytnutí provozního financování. Nežádá přitom, na rozdíl od LNM, pětileté daňové prázdniny.

Přetlačování začíná.

Nabídka je to tedy zřetelně lepší, nicméně při rozhodování vlády budou hrát roli i další faktory. Jedním z nich je nevybíravý nátlak IFC, dalším jistě velké ocelářské jméno. LNM Holding je považován za druhého největšího světového výrobce oceli. Týdeník EURO získal informace, že LNM má také podporu ministra financí Jiřího Rusnoka, který ve vládě prosadil pro tuto společnost exkluzivitu při vyjednávání.
Při posuzování síly LNM se však objevuje mnoho neznámých. Jedinou částí celé skupiny, která se obchoduje na finančních trzích, je ISPAT. Ten má pouze spekulativní rating na stupni CCC. CMC je obchodována v New Yorku, má investiční rating a její tržní kapitalizace dosahuje 21 miliard korun. Jde však především o obchodní společnost, i když v USA rovněž vlastní několik hutních podniků. Proto měla být na základě původních představ součástí konsorcia také světová jednička US Steel. Američané projevili zájem, ale zatím tvrdí, že přijdou se svou vlastní nabídkou. Na tu se však čeká již měsíc. Dobře informované zdroje uvádějí, že US Steel je však zatím příliš zaneprázdněna akvizicí jugoslávské hutě Sirtec. To ovšem nevylučuje, že i od světové jedničky přijde nabídka ještě před skončením vyjednávání s LNM.
Konsorcium Třince a CMC má ještě jeden trumf v kapse. Tím je neukončený spor se společností Petrcíle původních manažerů Nové huti. Ta měla na základě tehdejších privatizačních smluv získat postupně osmnáct procent akcií ze státního podílu. Tyto akcie zatím drží investiční banka CSFB. Vláda smlouvu vypověděla, ale očekává se, že Petrcíle se bude o tyto akcie soudit. To by znamenalo, že vláda bude prodávat jen 49 procent akcií. V této situaci je Třinec ve výhodě, protože sám postupně nakoupil zhruba jedenáct procent v Nové huti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).