Menu Zavřít

TRIUMF ŠKODOVÁKŮ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pomalu nastupují manažeři Nové ekonomiky, ženy a revitalizátoři

Týdeník EURO na konci loňského roku oslovil stejně jako v roce 1999 poradenské a auditorské společnosti, aby připravili seznam nejlepších manažerů roku 2000.

Minulý vítěz Vratislav Kulhánek, který letos získal stříbrnou příčku, a manažer roku 2000 Martin Roman řídí v jistém smyslu podobné podniky. A nespojuje je jen slovo Škoda v názvu. Mladoboleslavský i plzeňský podnik patří k největším v republice, s velkou tradicí a světoznámou značkou. Škoda Auto i Škoda Holding jsou typickými představiteli klasické staré ekonomiky, kde hrají významnou roli plechy. Nejde samozřejmě pouze o železa, ale přece jen na Romanových a Kulhánkových produktech se více podepíší strojní a elektrotechničtí inženýři než jejich softwaroví a telekomunikační kolegové.

Mezi Kulhánkem, Romanem a dalšími šéfy staré ekonomiky se ale podle výsledku naší ankety stále zřetelněji začínají prosazovat manažeři Nové ekonomiky. V loňském ročníku průzkumu týdeníku EURO se manažeři těchto oborů moc neprosadili. Z více než čtyřiceti jmenovaných můžeme do Nové ekonomiky zařadit jen tři: Petra Nevického z APP Group, Olgu Girstlovou z GiTy a Klause Tebbeho z RadioMobilu.

Oproti tomu letos jich bylo dvacet dva (z celkového počtu osmdesáti pěti nominovaných ředitelů): Ivo Lukačovič (Seznam), Roman Staněk (původně NetBeans, dnes Sun Microsystems), Martin Bednár (SAP), Olga a Valentin Girstlovi (GiTy), Akshaya Bhargava (Citibank), Michal Čupa (Contactel), Klaus Tebbe, Gustav Hraška, Robert Chvátal (všichni tři RadioMobil), Kateřina Forstingerová (Moravia Translations), Bessel Kok, Přemysl Klíma (oba Český Telecom), Dalibor Wijas (B2B Centrum), Martin Hartman (KPNQuest), Richard Kaucký (Software 602), Vladislav Chmelař (Tesla Sezam), Radomír Sabela (Philips ČR), Serge Grimaux (TICKETPRO), Miroslav Čuřín (České radiokomunikace), Ivan Laška (CE Com) a Edmund Kingman (EuroTel). Podíl manažerů Nové ekonomiky tak oproti roku 1999 vzrostl ze sedmi na dvacet pět procent.

Ivan Laška byl jednou z konzultačních firem (seznam všech, které se na anketě týdeníku EURO podílely, zveřejňujeme na straně 13) vybrán, protože „za devět měsíců vybudoval a prodal telekomunikační síť optických kabelů v regionu střední a východní Evropy .

Ind Akshaya Bhargava byl loni mezi bankéři oceněn (získal čtvrté místo) za vedení pražské pobočky klasické banky, ale letos byl nominován již jako viceprezident Citibank pro střední Evropu, který má na starosti e–byznysové aktivity, jako třeba Juice Pay. Podle jednoho z poradců je Bhargava a jím vedená Citibank „lídrem revoluce e–byznysových aktivit kamenných bank v ČR .

Martin Bednár ze společnosti SAP uspěl, neboť „získal šedesát procent trhu v ČR v oblasti ERP softwaru . Výkon Ivo Lukačoviče i Romana Staňka je dostatečně známý a již několikrát jsme o nich v týdeníku EURO psali.

Navíc je třeba vidět, že řada firem staré ekonomiky se snaží implementovat do svých procesů internet a informační technologie obecně. Například právě Martin Roman hovořil o tom, že chce, aby byl internet hodně zapojen do nákupu a zefektivnění procesů ve firmě. Třeba časem budeme hovořit i o e–Škodě.

Teprve rok 2001 a další ukážou, zda množství manažerů Nové ekonomiky bylo indikátorem dlouhodobějšího trendu, nebo zda šlo jen o bublinu. Stejně jako další období rozhodne o tom, zda Martin Roman postaví plzeňskou Škodovku na nohy.

Kromě manažerů Nové ekonomiky anketa indikuje další dva možné trendy: nástup revitalizátorů a žen.

MMF24

Bývalé kapitány průmyslu či šéfy velkých bank vystřídali manažeři revitalizace. Ti se ze zbylých ruin snaží zachraňovat, co se dá. Do České spořitelny po Klapalovi přišel Jack Stack, do plzeňské Škodovky po Soudkovi Martin Roman, do Vítkovic po Pastrňákovi Václav Novák, do Komerční banky po Salzmannovi Radek Vávra a do Junkových chemiček Pavel Švarc.

Kromě manažerů Nové ekonomiky a revitalizátorů výrazně lépe než loni dopadly ženy. V roce 1999 byla jejich jedinou reprezentantkou Olga Girstlová ze společnosti GiTy. V roce 2000 jich bylo již pět. K Olze Girstlové přibyly Kateřina Forstingerová z podniku Moravia Translations, Irena Brichta z Heidrick & Struggles, Jitka Hlinovská z Barumu Continental a Alena Vitásková ze Severomoravské plynárenské.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).