Menu Zavřít

TRIUMVIRÁT SKONAL

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Hliníkárenství

Paříž (ČTK) – Plánované trojhvězdí světového výrobce hliníku zhaslo. Přední francouzský producent tohoto lehkého kovu Péchiney se totiž dohodl s kanadskou Alcan a švýcarskou Alusuisse Lonza Group, že jednání o chystaném spojení skončí.

„Alcan, Péchiney a Algroup oznámily své rozhodnutí nepokračovat v dříve oznámené trojfúzi a ustupují od společné dohody, uvádí se v prohlášení Péchiney, jež bylo zveřejněno minulý čtvrtek.

Dohady o tom, zda z projektu nakonec nesejde, vyvstaly minulý měsíc, kdy Francouzi stáhli žádost o fúzi s Alcanem. Důvodem byly pochybnosti Evropské komise o regulérnosti hospodářské soutěže. Od té doby hledal Péchiney řešení, jež by uspokojilo partnery i Brusel. „Společnosti dospěly k závěru, že odprodej některých aktivit, který by případně požadovala Evropská komise, by vážně narušil strategickou schopnost spojeného podniku, argumentují partneři. Svůj souhlas s třístrannou fúzí Brusel podmínil buď prodejem závodu Péchiney v Neuf Brisach, anebo vystoupením Alcanu z německé Aluminium Norf, informovala agentura Reuters.

MMF24

Alcan a Algroup sdělily, že budou pokračovat v už schválené dvojstranné fúzi, jež by měla proběhnout výměnou akcií. Analytici ovšem soudí, že mnohem výhodnější variantou by byl původně ohlášený „trojúhelník . Péchiney a jeho zamýšlení partneři se dohodli na spojení minulý rok v srpnu a sloučená firma by vytvořila světovou dvojku v oboru. V něm nyní hraje prim americká Alcoa, jež se spojuje se světovou trojkou Reynolds Metals.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).