Menu Zavřít

Trocha adrenalinu na závěr

5. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Minoritní akcionáři položili PKN Orlen nůž na krk

Stalo se to, co nikdo neočekával. Minoritní akcionář Unipetrolu, brokerský dům Atlantik FT ze skupiny podnikatele Karla Komárka držící více než tři procenta akcií firmy (5,5 milionu kusů), podal ve čtvrtek 28. července žádost o svolání mimořádné valné hromady. Tu musí představenstvo firmy svolat do 40 dnů od obdržení žádosti. PKN Orlen tím dostal nůž na krk. Poláci totiž 24. července ztratili hlasovací práva k Unipetrolu, protože Komise pro cenné papíry (KCP) neschválila do 60 dní od převzetí majority ve firmě povinnou nabídku odkupu minoritních akcionářů. Svoláním valné hromady začíná souboj o čas, který může skončit i tím, že PKN Orlen bude stát ovládnutí Unipetrolu až o polovinu více, než počítal. ===== Mejdan minoritářů.

Hrozba valné hromady, na které by o firmě mohli rozhodovat jen minoritní vlastníci, kteří na rozdíl od Poláků hlasovací práva neztratili, připomíná hospodu bez hostinského, kde si hosté mohou čepovat cokoliv v jakémkoliv množství, aniž by museli zkonzumované i zaplatit. Minoritní akcionáři by mohli například měnit orgány společnosti, rozhodnout o vyplacení mimořádné dividendy nebo o zpětném odkupu akcií. Největší hrozbou pro Poláky je ale bezesporu změna stanov firmy například tak, aby o všech strategických činnostech musela rozhodovat až devadesátiprocentní většina. Menšinoví akcionáři by tím prakticky donutili PKN Orlen, aby svůj současný podíl (63 procent) navýšil o dalších 27 procent výkupem od minoritních vlastníků. Tato transakce, kterou by minoritáři donutili PKN k vyšší příští odkupní ceně a později možná i k vyvlastnění, však může být finančně velice náročná, odhady hovoří až o šesti až osmi miliardách korun.

Cíl i bez valné hromady splněn.

Pravděpodobnost, že si minoritní vlastníci budou na případné valné hromadě dělat s Unipetrolem, co chtějí, je ale malá. Společnost PKN Orlen sice do pátku 5. srpna nový návrh KCP v rozporu se svým dřívějším prohlášením zřejmě nepředložila, Poláci ale prohlásili, že pokud by se valná hromada konala dříve, než znovu nabude hlasovacích práv, požádají KCP o dočasné přerušení zákazu výkonu hlasovacích práv. Rozhodnuto zatím není ani o termínu valné hromady. „Nechali jsme si udělat právní analýzy a nyní čekáme na jejich závěry. O termínu představenstvo rozhodne až příští týden,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc. Jakékoli další komentáře ke vzniklé situaci představitel Unipetrolu odmítl. „Podle našich odhadů se jedná jen o metodu dalšího, určitě efektivnějšího nátlaku na PKN, aby bral fundamentální hodnotu firmy více v potaz a učinil férovější nabídku pro minority. Tento plán však nejspíš nevyjde. Pravděpodobně se minoritnímu akcionáři nepodaří donutit představenstvo Unipetrolu ke svolání valné hromady před schválením nabídky ze strany KCP. Svůj smysl však tento počin splní i tak,“ komentuje situaci pro týdeník EURO analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

CIF24

Unipetrol vs. Telecom - 0 :1.

Privatizace Unipetrolu se vleče již neskutečně dlouho, a to ani není nutno počítat první neúspěšný pokus. O prodeji majority polské PKN Orlen rozhodla vláda na konci dubna minulého roku. Pro srovnání: o tom, že nabyvatelem Českého Telecomu bude Telefónica, rozhodla vláda skoro o rok později - letos 6. dubna. Proto je překvapivé, že v krocích následujících po převzetí majority Telefónica před PKN Orlen vede. Španělé již mají Komisí pro cenné papíry schválenou povinnou nabídku odkupu minoritních akcionářů, cena, kterou ostatním vlastníkům za akcie nabídla, se zdála KCP v pořádku hned napoprvé.

Záleží na budoucích výnosech

.
Sdružení minoritních akcionářů (SMA) zvolilo k nátlaku na PKN Orlen jiné prostředky. Nejnovějším počinem skupiny akcionářů, která kontroluje přibližně deset procent Unipetrolu, je podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu nepravdivého znaleckého posudku na soudního znalce Petra Šímu ze společnosti NS Group. Ten provedl KCP odmítnuté ocenění akcie na 103 korun, což se zdá i SMA málo. Na burze se nyní Unipetrol obchoduje o 50 korun dráže. Stejný znalec pro zajímavost stanovil i komisí bezproblémově přijatou cenu odkupu Českého Telecomu. SMA trestní oznámení odůvodňuje doporučeními brokerských domů, které férovou cenu Unipetrolu většinou stanovují v intervalu 130 až 185 korun za akcii. „Chtěli po mně ocenění, ale odmítl jsem to. Pokud člověk nezná budoucí strategii firmy, ceny, za které bude Unipetrol prodávat některé své části společnostem Agrofert a ConocoPhillips, nemá šanci cenu stanovit,“ řekl týdeníku EURO analytik Procházka. Popsal tak problém, který pravděpodobně měl i soudní znalec. Ten v současnosti komunikaci s médii odmítá a odkazuje přitom na závazek mlčenlivosti. Znalec oceňuje firmu na základě podkladů dodaných zadavatelem, v tomto případě PKN Orlen. KCP má od obdržení žádosti maximálně třináct dnů na to, aby se vyjádřila k nové nabídce na odkup akcií. I v případě, že ji přijme, uplyne dalších patnáct dní, než rozhodnutí nabude právní moci. Pokud nakonec PKN Orlen získá zpět svá akcionářská práva pár dní před konáním valné hromady, stane se celý současný závod o čas jen tečkou za jednou dlouho se vlekoucí privatizací.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).