Menu Zavřít

Trochu ztrácíte kontakt (a funkci)

16. 2. 2015
Autor: Euro

Rezignace, či spíš potupná poprava, ministryně spravedlnosti Heleny Válkové mě vrátila do bezstarostné doby dospívání, do 80. let. Tehdy se podobně popravovali členové politbyra a obecně všichni hlavouni, kteří „trochu ztratili kontakt“ s dobou, tedy KSČ. Nejdřív se v partajním tisku spustila nenápadná popravčí kampaň, načež dotyčný radši sám zmizel ze všech politických funkcí i našich očí. Až se za nějaký čas objevil v nějaké obskurní roli, třeba jako správce tenisových kurtů na menším městě.

Podobně to bylo i s Válkovou a ANO. V partajním tisku (především deníku DNES) se z ní během pár dnů stala tak neschopná žena, až je teď k neuvěření, že sama vůbec dokázala aspoň onemocnět! Načež nejvyšší lídr ANO a vicepremiér Andrej Babiš prohlásil, že se s Válkovou domluvil na její rezignaci, takže moc nechápe, proč to nechápe i ona? Ten závěr Babiš neřekl, abych zůstal věrný zásadám aspoň trochu slušné novinařiny, ale vyznělo to tak. Ostatně Válková to záhy stvrdila svou rezignací - i „slušná dáma“, jak si říká, konečně pochopila pravidla hry.

Svým způsobem jsem její předčasný konec čekal. Když totiž přišla na ministerstvo, bylo údajně její největší starostí správná barva erárního mobilu „s jablíčkem“, což úplně nestojí v programu ANO, lze-li tak říkat pár reklamním sloganům. Jinak je ale její ostudný konec dost strašidelný. A nejstrašidelnější na něm je vystoupení Babiše v televizi, kdy s méně přátelským výrazem (moc se nehodí na jeho oblíbené selfie) říká, že ANO je hnutí se svými vlastními stanovami, takže i ministři budou hrát (a taky končit) podle jeho vlastních not. Někdy se tomu říká, že bude líp.

Polibek smrti

Anebo taky ne. Slova „trochu ztratili kontakt“ z prvního odstavce totiž nepatří komunistickým pohlavárům, ale Babišovi. Ten je nedávno pronesl na adresu ministra obrany a do víkendu i kandidáta na prvního místopředsedu ANO Martina Stropnického, jenž se po tomto polibku smrti rázem vyhoupl do role Válkové: nejenže poté, co Babiš nahlas vyslyšel tichý hlas krajských organizací ANO, že si nepřejí kumulování stranických a vládních funkcí, vzdal kandidaturu do čela hnutí, ale začíná také nebezpečně plnit přední stránky Babišova deníku DNES. „Skončí i na obraně?“ ptá se například v souvislosti se Stropnickým jeden z posledních titulků listu. Řekl bych, že je dobojováno.

Mimochodem: je zajímavé, že se DNES stejně neptá i ohledně samotného Babiše, který kumuluje funkce vicepremiéra a ministra financí s funkcí šéfa ANO. Pro něj snad hlas krajských organizací hnutí neplatí? Samozřejmě jde o zbytečnou otázku, jsme v nové době: ANO je Babiše a jak mi před víkendem řekl jeden z poslanců hnutí, neexistuje nikdo, kdo by ho mohl zastoupit. Nebo jinak: zatímco James Bond byl pouhý nahraditelný agent 007, Babiš nese číslo 001. Případně krycí jméno Bureš.

Legrační na tom ovšem je, že si stejný poslanec upřímně pochvaloval kandidaturu Stropnického na prvního místopředsedu ANO, protože je prý výborný kádr. Takže teď tento post bude muset vyhrát Jaroslav Faltýnek, kandidát i dlouholetý firemní kádr Babiše. Ostatně právě Faltýnek bývá v ANO poslem náhlých konců. Takže se Stropnický třeba jen lekl, aby na ministerstvu nenavštívil kvůli místopředsednické kandidatuře i jeho.


Čtěte další komentáře Petra Holce:

Jak utopit doktora Stropnického

Kouzlo věčně druhého

EBF24

ANO pátrá, fízluje a informuje

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).