Menu Zavřít

Trojice zájemců o čističku

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

vodárenství ing.

ebf - tip - debata

Do miliardového tendru na přestavbu pražské čističky odpadních vod, který byl po dlouhé měsíce odkládán, se přihlásili tři uchazeči. Komise otevřela nabídky zájemců o zakázku minulý týden v úterý, protokol o soutěži byl uveřejněn na úřední desce pražského magistrátu.
Nabídku s nejnižší cenou 6,22 miliardy korun podalo sdružení ÚČOV Praha, v němž jsou společnosti SMP CZ, Hochtief CZ, Degremont a WTE Wassertechnik. Konsorcium firem Strabag a Hídépítö nabídlo cenu 6,45 miliardy korun a OHL ŽS 6,75 miliardy. Ve všech případech jsou nabídky vyčísleny bez DPH. Zadávací dokumentaci si přitom vyzvedlo 44 uchazečů, někteří z nich vytvořili konsorcia.
Komise chce nabídky vyhodnotit do konce léta, konečný verdikt mají radní schválit v září. „Praha chce zároveň do konce června odevzdat žádost o šestimiliardovou dotaci na tuto stavbu, která se má následně odeslat do Bruselu,“ potvrdil tajemník pražského primátora Marek Hanč. Ministerstvo životního prostředí nicméně upozornilo, že uvedený termín nebude možné dodržet. „V přípravě žádosti se ale viditelně pokročilo, a proto máme vůli stanovenou lhůtu prodloužit a vyjít žadateli vstříc,“ zdůraznila mluvčí ministerstva Michaela Jandeková.
První etapa, během níž bude postavena vedle stávající čistírny na pražském Císařském ostrově nová vodní linka s příslušenstvím, bude podle dosavadních odhadů stát 8,15 miliardy korun. Následovat bude regenerace staré čistírny s náklady zhruba 2,89 miliardy korun a výhledově kalové koncovky. (myš)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).