Menu Zavřít

Trojnásobný zisk díky přecenění. Vítek loni vydělal osm miliard

30. 4. 2018
Autor: Robert Zlatohlávek, MF

Realitní impérium CPI miliardáře Radovana Vítka uzavřelo loňský rok se ziskem osm miliard korun. Oproti roku 2016, kdy čistý zisk jen lehce přesáhl tři miliardy, se jedná o téměř trojnásobný nárůst. Celková hodnota majetku skupiny CPI narostla meziročně o 26 procent na 137,7 miliardy korun a vlastní kapitál o 53 procent na 59 miliard korun.

CPI podobně jako jiní investoři do komerčních realit těží z ekonomického boomu a růstu cen nemovitostí. „Zaznamenali jsme skok v hodnotě aktiv o 28,8 miliardy na 137,7 miliardy korun. Přispěly k tomu hlavně akvizice za 28,6 miliardy korun a revaluace hodnoty aktiv, zejména v Česku,“ uvedl předseda představenstva Czech Property Investments (CPI) Zdeněk Havelka v předmluvě právě zveřejněné výroční zprávy za rok 2017.

Největší transakcí loňského roku bylo odkoupení 11 nákupních center ve středoevropském regionu za 625 milionů eur (téměř 16 miliard korun). Do tohoto portfolia náležela nákupní centra Olympia Plzeň a Nisa Liberec či komplex Zlatý Anděl v Praze. V červnu následoval odkup nákupního centra v Brně ve čtvrti Královo Pole. V prosinci skupina CPI získala hotely v Českém Krumlově, Olomouci a Budapešti.

Vítkův koncern se zaměřuje na nákupní a kancelářská centra, průmyslové a logistické haly, hotely, byty i volné pozemky. Co se týká regionální působnosti, stále převažují aktivity v Česku s podílem 78 procent na výši majetku. Druhé je Maďarsko s 12 procenty a třetí Polsko s pěti procenty. Okrajově CPI působí také na Slovensku, ve Francii, Rumunsku a Rusku.

Podobně jako jiní finanční dravci spoléhá i Vítek na externí financování. Výše dluhu v podobě bankovních úvěrů a dluhopisů na konci loňského roku přesáhla 62 miliard korun. CPI přitom těží z poklesu úrokových sazeb. Zatímco starší emise dluhopisů z doby před pěti či šesti lety nesou úrokový výnos 4,65 až 5,8 procenta, dvě loňské emise jsou úročeny pouze dvěma procenty.

Jediným akcionářem společnosti Czech Property Investments je v Lucembursku registrovaná firma CPI Property Group, ve které drží Radovan Vítek 89 procent akcií. Prostřednictvím lucemburské firmy působí Vítek také v Německu (hlavně v Berlíně), Švýcarsku a Chorvatsku.

MMF24

Dále čtěte:

Litvínov zbourá Vítkovy paneláky. CPI dostane 1,3 milionu

Vítkův vysočanský komplex: Kolben Park se začne stavět v roce 2020

Švýcaři zuří: Vítek zničil sen o olympiádě, vyvlastněte ho

 Zavřená lanovka, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).