Menu Zavřít

Trubky na prodej

16. 9. 2011
Autor: Euro.cz

NET4GAS

MMF24

Německá RWE šetří. Do konce roku 2013 koncern prodá majetek v celkové hodnotě kolem třinácti miliard eur. Firma tak reaguje na turbulentní změny, které postihly evropský trh s energiemi. V nabídce do dvou let skončí i její tuzemská společnost NET4GAS. Šéf RWE Transgas Martin Herrmann konstatoval, že firma aktuálně hledá vhodný prodejní model.
RWE se bude patrně inspirovat z obdobné transakce, kterou uskutečnila v Německu. Zde prodala 75 procent své firmy Amprion finančním investorům, jako jsou penzijní fondy, které hledají investice s minimálním rizikem a vysokou garancí návratnosti vložených prostředků. RWE si ve firmě ponechala blokační čtvrtinový podíl a zodpovídá za manažerské a odborné řízení společnosti. Amprion je jedním z německých provozovatelů elektrizační přenosové sítě.
„Již nás kontaktovali někteří zájemci o koupi podílu ve společnosti NET4GAS,“ konstatoval Herrmann. Ten současně upozornil, že rozhodnutí o prodeji firmy, která spravuje páteřní síť na rozvod zemního plynu v Česku, nesouvisí s jednáním německého koncernu RWE a ruského Gazpromu o možném vytvoření společného podniku. Nevyloučil, že podíl v NET4GAS koupí český stát.
RWE navíc připravilo úsporný plán, který se dotkne i jejích aktivit v Česku. Jen v následujících dvou letech hodlá RWE v tuzemsku uspořit sto až dvě stě milionů korun. Současně s tím firma pozastavila plány na výstavbu paroplynové elektrárny Mochov, do které chtěla původně investovat 18 miliard korun. (foj)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).