Menu Zavřít

Trump chce do Polska posílat více plynu. Za vyšší cenu

6. 7. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump doufá v další dodávky amerického zemního plynu do Polska, i když cena se může zvýšit. Polsko na počátku června obdrželo jako první země z východní a severní Evropy dodávku amerického plynu z břidlicových ložisek a usiluje o dlouhodobější dodávky, které mají zemi pomoci snížit závislost na ruském plynu.

„Sedíme na obrovském množství energie, nyní vyvážíme energii. Kdykoliv budete potřebovat energii, prostě nám zavolejte,“ řekl Trump. Snažil se povzbudit i další země v regionu k odběru amerického plynu a slíbil, že Spojené státy nepoužijí nikdy energii jako donucovací prostředek a nepovolí ani jiným zemím, aby tak činily.

Varšava doufá, že návštěva Trumpa vydláždí cestu pro další dodávky plynu ze Spojených států. Prezident Duda v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas prohlásil, že by byl rád, kdyby se podařilo uzavřít dlouhodobou dohodu o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA. Polsko již dříve uvedlo, že nechce prodloužit svoji dlouhodobou dohodu o dodávkách plynu s ruským Gazpromem, která má vypršet v roce 2022.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski soukromé televizní stanici TVN24 řekl, že je nyní na americké straně, aby rozhodla o dalších dodávkách LNG do Polska. „Jeden tanker dorazil a ukázali jsme, že je to možné. Nyní vše závisí na americké straně, zda nabídne smlouvu, která bude pro Polsko komerčně výhodná,“ řekl Waszczykowski.


Přečtěte si, jak si Kreml plynem zjednává loajalitu Západu:

Plynové námluvy. Evropa řeší, jak se zbavit závislosti na Rusku

 Plynovod Nordstream 2 z Ruska do Německa sníží význam východních zemí Evropy


Polsko také doufá, že by se mohlo stát centrem pro dodávky amerického plynu pro region a má ambici v budoucnosti plyn dále prodávat, zvláště na Ukrajinu, ale také do jižní Evropy. Po dokončení výstavby plynovodu z Norska a rozšíření LNG terminálu by země měla být schopná dovážet více plynu, než spotřebuje, napsala agentura Reuters.

První tanker s LNG dorazil do terminálu u polského Svinoústí na počátku června. Koncem června dostala první dodávku amerického LNG také Litva.

MMF24

Šéf Trumpových ekonomických poradců Gary Cohn agentuře Reuters minulý týden řekl, že Trump chce v Polsku při setkání s účastníky jednání takzvané iniciativy Trojmoří, do níž patří 12 zemí včetně Česka, povzbudit země regionu k dovozu plynu z USA.

Dále čtěte:

Poláci nakoupí rakety Patriot. Vláda USA souhlasí

Visegrád nalezl své poslání - bude pátou kolonou EU

Esej: Trump na pokraji odvolání


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).