Menu Zavřít

Trump chce Erdogana podpořit v boji proti IS i Kurdům

17. 5. 2017
Autor: Redakce

Spojené státy nabízejí Turecku podporu v jeho boji proti Islámskému státu a bojovníkům ze Strany kurdských pracujících (PKK). V Bílém domě to dnes řekl tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi šéf Bílého domu Donald Trump. Turecký host ho ujistil, že jeho země bude pokračovat v boji proti "všem teroristickým skupinám" v regionu.

První osobní setkání obou státníků podle amerických médií poznamenal spor kolem účasti Kurdů v boji proti islamistům v Sýrii. Turecko syrské Kurdy označuje za teroristy spojené s teroristickou PKK a rozhodně se staví proti jejich vyzbrojování. Washington se naopak minulý týden zavázal, že syrským Kurdům bojujícím proti Islámskému státu zbraně dodá. Pentagon kurdské milice považuje za nejschopnější regionální sílu v boji proti džihádistům.


Trump nedávno přijal i Sergeje Lavrova:

Trump prý vyzradil Lavrovovi přísně tajné údaje. Mám na to právo, oponuje

 Sergey Lavrov a Donald Trump v Bílém domě


Jednání nicméně proběhlo optimisticky, Trump a Erdogan vzájemně slíbili, že odstraní napětí ve vztazích obou zemí, a to včetně sporné kurdské otázky. USA a Turecko se zavázaly, že posílí své „strategické partnerství“ a „mimořádné vztahy“.

EBF24

Předmětem jednání byl i osud tureckého exulanta v USA Fethullaha Gülena, jehož Erdogan viní ze zosnování loňského pokusu o puč. Turecký prezident v přítomnosti Trumpa řekl, že „otevřeně vyjádřil očekávání ohledně Gülenovy teroristické organizace“. Gülen žije v USA, obvinění popírá a Ankaře se zatím nepodařilo dosáhnout jeho vydání.

Přečtěte si také:

Erdogan děkuje svým voličům: Turecko ve velkém skupuje lískové oříšky

USA chtějí vyzbrojit Kurdy těžšími zbraněmi. Nepřijatelné, protestuje Ankara

Turecko zablokovalo přístup k Wikipedii. Bez soudního příkazu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).