Menu Zavřít

Trump: Íránští vůdci rozsévají smrt, USA zavedou nové sankce

25. 9. 2018
Autor: čtk

Íránští vůdci rozsévají chaos, smrt a destrukci a ostatní země by se měly podílet na izolaci íránského režimu. Ve svém projevu během všeobecné rozpravy 73. zasedání Valného shromáždění OSN to řekl americký prezident Donald Trump. Spojené státy podle něho po listopadovém obnovení dřívějších postihů zavedou proti Teheránu další sankce. Trump v části projevu věnované Blízkému východu rovněž zopakoval, že Washington zareaguje, pokud syrský režim použije chemické zbraně.

USA letos odstoupily od dohody velmocí s Íránem, který výměnou za zmírnění sankcí omezil svůj jaderný program. Další signatářské země se úmluvu snaží udržet při životě.

Šéf Bílého domu dnes ve zjevné narážce na íránské vojenské aktivity v Jemenu či Sýrii prohlásil, že Írán „nerespektuje své sousedy, hranice ani svrchovaná práva národů“. Vůdci blízkovýchodní teokracie, kterou nazval „zkorumpovanou diktaturou“, podle něho zbídačují i vlastní národ. Další země by proto neměly trvat na „hrozné jaderné dohodě z roku 2015“, ale měly by se připojit ke snaze o naprostou izolaci režimu v Teheránu.

Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

CIF24

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump

Čtěte také:

Trump se opřel do Googlu. Falšuje výběr zpráv o mně a škodí pravici, tvrdí

The New York Times: Lidé v Bílém domě maří Trumpovu politiku

Trump se opřel do Nike. Kritizuje kampaň s „antiamerickým“ Kaepernickem

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).