Menu Zavřít

Trump odvolává šéfa komunikace Scaramucciho. Ve funkci byl jen pár dní

1. 8. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump se rozhodl odvolat šéfa komunikace Bílého domu Anthonyho Scaramucciho, který byl do funkce jmenován teprve před jedenácti dny. Informaci deníku The New York Times (NYT) potvrdil Bílý dům s tím, že sám Scaramucci dospěl k názoru, že by měl odejít. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová připustila, že Trump pokládal za nepřiměřené nedávné slovní výpady Scaramucciho vůči kolegům.

Listy The New York Times a Politico napsaly, že Trump bývalého finančníka propustil na nátlak nového personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, kterého prezident oficiálně uvedl do funkce. Kelly předtím působil ve funkci ministra vnitřní bezpečnosti.

„Pan Scaramucci cítil, že je nejlepší nechat personálnímu šéfovi Johnu Kellymu volný prostor a umožnit mu vybudovat svůj vlastní tým,“ uvedl Bílý dům.

„Prezident byl zcela jistě názoru, že Anthonyho výroky jsou nepřiměřené pro člověka v jeho pozici,“ řekla mluvčí Bílého domu Sandersová. Sám Scaramucci prý nechtěl být břemenem pro Kellyho. Mluvčí rovněž prohlásila, že nový personální šéf Bílého domu bude mít „veškerou pravomoc“ k tomu, aby do Bílého domu vnesl řád a disciplinu.

Scaramucci se minulý týden dopustil ostrých verbálních výpadů proti svým kolegům, včetně předchozího personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse a hlavního Trumpova stratéga Steva Bannona.


Co znamenají „obrovské náklady“ v řeči Trumpa? 0,0014 procenta

Plán Donalda Trumpa znemožnit armádní službu lidem se změněným pohlavím vyvolal protesty v ulicích New Yorku.


Scaramucciho, který je bývalým finančníkem z Wall Street, jmenoval prezident do svého týmu předminulý týden. Tehdy rezignoval také Trumpův mluvčí Sean Spicer a od té doby za Bílý dům hovoří Huckabeeová Sandersová.

Minulý týden nový šéf komunikace překvapivě obvinil Priebuse z úniků informací a vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se jeho jednáním zabýval. Ve čtvrtek Priebus ve funkci skončil.

EBF24

Tyto personální změny tak jsou jen dalšími z mnoha, které se v poslední době udály na klíčových postech v okolí prezidenta a v jeho administrativě. Pozorovatelé poměry v Bílém domě označují za chaos, což Trump odmítl a poznamenal, že vše běží „velmi dobře“.

Politické rošády Donalda Trumpa

31. ledna - Trump uvolnil z funkce úřadující ministryni spravedlnosti Sally Yatesovou, která nesouhlasila s jeho dekretem dočasně zakazujícím vstup do USA obyvatelům sedmi muslimských zemí a pozastavujícím přijímání uprchlíků. Proti výnosu protestovala velká skupina amerických diplomatů a demokratičtí senátoři se ho neúspěšně pokusili zvrátit v Kongresu.

13. února - Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřuje Federální úřad pro vyšetřování (FBI), odstoupil ze své funkce po pouhých 24 dnech v úřadu, což je historicky nejkratší doba. Bílý dům uvedl, že ho k tomu vyzval Trump, který prý v něj ztratil důvěru. V rezignačním dopise Flynn uvedl, že během rychlého vývoje své kauzy nedopatřením nesdělil viceprezidentovi Miku Penceovi úplné informace o kontaktech s Rusy.

5. dubna - Trump odvolal svého hlavního stratéga Steva Bannona z pozice stálého člena Národní bezpečnostní rady (NSC), která je klíčovým poradním orgánem prezidenta v otázkách boje proti terorismu či vojenských misí. Kontroverzní poradce byl členem rady složené z politických, vojenských a bezpečnostních špiček od ledna a mnozí ho označovali za nekompetentního.

9. května - Trump náhle a s okamžitou platností odvolal šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho údajně kvůli ztrátě důvěry a kvůli chybám při vyšetřování skandálu kolem služební elektronické pošty Hillary Clintonové. Jeho rozhodnutí vyvolalo kritické reakce. Podle názoru většiny amerických médií byl skutečnou příčinou Trumpův odpor k vyšetřování údajných zásahů Ruska do loňských amerických prezidentských voleb, které mělo Trumpa zvýhodnit. Na post ředitele FBI Trump 7. června nominoval Christophera Wraye.

21. července - Trump jmenoval ředitelem komunikace Bílého domu Anthonyho Scaramucciho. Na znamení nesouhlasu s jeho jmenováním rezignoval Trumpův mluvčí Sean Spicer, který post šéfa komunikace Bílého domu dočasně zastával od června, kdy podal demisi tehdejší ředitel Mike Dubke. Finančník Scaramucci je Trumpův dlouholetý příznivec z prostředí Wall Streetu. Jeho jmenování považoval Spicer podle médií za zásadní chybu.

27. července - Scaramucci po pár dnech v úřadu překvapivě zahrnul vulgárními útoky personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse a hlavního Trumpova stratéga Bannona. Priebuse obvinil Scaramucci z úniků informací a vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se jeho jednáním zabýval.

28. července - Trump odvolal Priebuse a novým personálním ředitelem Bílého domu jmenoval dosavadního ministra vnitřní bezpečnosti Johna Kellyho.

31. července - Trump odvolal Scaramucciho. Bývalého finančníka propustil prý na nátlak nového personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, kterého téhož dne oficiálně uvedl do funkce.

Dále čtěte:

Pozor na bioterorismus. Pentagon dává miliony dolarů na výzkum genových mutací

Trump prý zvažuje sankce proti Číně. Kvůli nekalým praktikám a KLDR

Konec protiruských sankcí? Až se vyřeší Sýrie a Ukrajina, vzkazuje Trump


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).