Menu Zavřít

Trump omezuje vstřícnost vůči Kubě

16. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Částečný obrat od otevřenějšího kurzu vůči Kubě hodlá dnes vyhlásit americký prezident Donald Trump. Nový šéf Bílého domu je odpůrcem jednostranné snahy o lepší vztahy s komunistickou zemí zahájené jeho předchůdcem Barackem Obamou. Během návštěvy kubánské komunity na Floridě chce Trump zveřejnit nařízení, které podle médií ztíží americkým turistům cesty na ostrov či omezí obchody amerických firem se společnostmi kontrolovanými kubánským státem.

Obama v posledních letech svého úřadování obnovil standardní diplomatické vztahy se zemí ovládanou více než půlstoletí diktaturou bratří Castrů, povolil zavedení pravidelných leteckých spojů nebo umožnil Američanům jezdit na ostrov za turistickými účely. Výrazně rovněž omezil počet odvětví, v nichž americké firmy nemohou obchodovat s Kubánci.

Trump chce novým nařízením vrátit část starých pořádků. List Politico s odvoláním na text návrhu nařízení uvedl, že dokument zakáže turistické cesty na Kubu a omezí finanční transakce s kubánskými firmami.


Přečtěte si, co ve vztahu s Kubou řeší Česko:

Dluh států vůči Česku se zvýšil na 38,2 miliardy. Nejvíce dluží Kuba

Kubánci s fotografiemi jejich dlouholetého vůdce Fidela Castra


„Budu se snažit podpořit cestu ke stabilní, prosperující a svobodné zemi pro Kubánce. Za tímto účelem musíme zajistit, aby americké finanční kanály nevedly k režimu, který nedokázal zajistit základní požadavky svobodné a spravedlivé společnosti,“ řekne Trump podle deníku.

Trump výrazný obrat v kubánském uvolnění sliboval již ve své loňské volební kampani, po nástupu do úřadu se však na toto téma příliš nevyjadřoval. Očekává se, že jeho opatření najdou příznivou odezvu mezi kubánskou exilovou komunitou na Floridě, která ve volbách Trumpovi pomohla k zisku tohoto klíčového státu.

MMF24

Stejně tak se dají čekat pozitivní reakce i mezi většinou republikánů, kteří v Kongresu zablokovali Obamovu snahu o zrušení půlstoleté obchodní blokády ostrova. Naopak kubánský režim ani mnozí obyvatelé ostrova patrně nebudou nijak nadšeni, neboť američtí turisté i firmy přinesli podfinancované kubánské ekonomice značnou vzpruhu.

Složité vztahy má Západ i s Ruskem. Čtěte více:

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).