Menu Zavřít

Trump plní další slib: vládním úředníkům zakázal lobbistickou činnost

29. 1. 2017
Autor: čtk

Činitelé administrativy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nebudou moci po svém odchodu z úřadu nikdy vykonávat lobbistickou činnost pro jakoukoli cizí zemi a pět let ani jiný lobbing. Vyplývá to ze sobotního Trumpova exekutivního příkazu, kterým naplnil jeden ze svých předvolebních slibů.

Dalším z nařízení stanovil Trump třicetidenní lhůtu, do které mu vedení armády má předložit plán na porážku teroristické organizace Islámský stát (IS).

Podívejte se na fotografie z inaugurace nového amerického prezidenta:

„Většina z lidí, kteří stojí za mnou, už nebude moci chodit do práce. Takže máte poslední šanci odejít,“ prohlásil před podpisem nařízení v žertu Trump, za jehož stolem se v tu chvíli shromáždila skupina nejbližších spolupracovníků včetně viceprezdienta Mika Pence či personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse. Na tyto lidi stejně jako na další vládní úředníky se vztahuje nový zákaz znemožňující jim po skončení činnosti ve vládní administrativě živit se jako lobbisté.


Přečtěte si o příkazu, který v USA vyvolal velké vášně:

Trump vystavil na čtyři měsíce stopku uprchlíkům, Syřané nesmí do USA až do odvolání

Donald Trump


Trumpův výnos nahrazuje příkaz jeho předchůdce Baracka Obamy, který bývalým vládním zaměstnancům zakazoval lobbovat dva roky po jejich odchodu.

ebf - tip - debata

Nový prezident kromě toho zavázal ministra obrany Jamese Mattise a náčelníky armádních štábů, aby mu do měsíce předložili plán na zničení IS. Trump opakovaně označil Obamovu strategii v boji proti této organizaci za slabou a v inauguračním projevu voličům slíbil „vymazání terorismu z povrchu Země“.

Dále čtěte:

Trump už úřaduje: odstoupil od smlouvy, která měla pokrýt 40 procent světové ekonomiky

Trumpova Amerika v Asii vyklízí pole: medvěd i drak si brousí zuby


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).