Menu Zavřít

Trump se poprvé setkal s Macronem. Vyzdvihl jeho „obrovské vítězství“

25. 5. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump dnes při prvním setkání s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na velvyslanectví Spojených států v Bruselu ocenil "obrovské vítězství" Macrona v nedávných volbách. Oba státníci ale mají mimo jiné odlišné názory na problémy klimatu a energetiky.

Macrona přivítala na ambasádě s Trumpem i manželka hlavy USA Melanie. Velmi krátkého pracovního oběda se ale nezúčastnila Macronova manželka Brigitte.

Trump si s Macronem před objektivy fotoaparátů a kamer podali ruce. Agentury si všímají, že si je pevně stiskli a dlouho drželi, až jim prý zbělaly prstní klouby. Jako první se pokusil pustit Trump, ale Macron uvolnil stisk později.

„Je pro mě velkou ctí být s novým prezidentem Francie, který vedl neuvěřitelnou kampaň a získal obrovské vítězství,“ řekl Trump, který se před volbami nicméně netajil sympatiemi k Macronově soupeřce, krajně pravicové političce Marine Le Penové. „Všichni o tom mluví po celém světě. Gratulujeme. Výborně!“ dodal Trump s tím, že témat k společné diskuzi je mnoho a že tím převažujícím bude boj proti terorismu.


Trump se neshodl s Tuskem v pohledu na Rusko. Čtěte více

 Donald Tusk spolu s Donaldem Trumpem


Macron k tomu dodal, že tématy jsou i klima a energetika, což jsou otázky, v nichž se oba politici příliš neshodují. Trump dal najevo už před volbami, že ho nezajímá boj proti globálnímu oteplování a že podporuje využívání tradičních energetických zdrojů, které nejsou k životnímu prostředí nicméně příliš šetrné.

CIF24

„Jsem velmi rád, že toho společně můžeme hodně změnit,“ podotkl Macron.

Dále čtěte:

Trump podle Tillersona podporuje alianční princip "jeden za všechny"

Trump se poprvé setkal s Tuskem a dalšími představiteli EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).