Menu Zavřít

Trump: svoboda shromaždování je známkou demokracie

22. 1. 2017
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump si na twitteru zavtipkoval nad sobotními masovými demonstracemi za práva žen, které byly namířeny hlavně proti němu. Zároveň zapřemítal, proč jejich účastníci nešli loni v listopadu volit. Pak ale nasadil smířlivější tón a uznal, že svoboda pořádat poklidné demonstrace je známkou demokracie.

„Sledoval jsem včera demonstrace, ale mám pocit, že jsme už volby měli, proč tito lidé nešli volit?“ divil se v první reakci nový prezident. „Celebrity věci způsobily velké škody,“ dodal s odkazem na účast známých osobností ze showbyznysu.

V dalším tweetu pak označil pokojné protesty za jeden z charakteristických znaků americké demokracie. „I když ne vždy souhlasím, uznávám právo lidí, aby vyjadřovali svoje názory,“ dodal.

Své přesvědčení vyjádřil novopečený americký prezident na Twitteru:

Více než dva miliony lidí, většinou žen, se zúčastnilo v sobotu pochodů pořádaných po celém světě za občanská práva a proti Trumpovi. Jen v metropoli Washingtonu se podle pořadatelů sešlo půl milionu, podle některých odhadů médií až milion demonstrantů. Mezi osobnostmi, které vystoupily s projevy, byl mimo jiné filmař Michael Moore, herečka Scarlett Johanssonová a zpěvačky Alicia Keysová a Madonna.

Trump vyhrál prezidentské volby s 304 hlasy volitelů proti 227 pro jeho soupeřku, demokratku Hillary Clintonovou. V celkovém hlasování ale Clintonová vyhrála o téměř tři miliony volebních hlasů.

EBF24


O protestech žen proti Trumpovi čtěte více:

Ženy proti Trumpovi: den po inauguraci Washingtonem pochodovaly statisíce

Den následující po inauguraci nového amerického preizidenta Donalda Trumpa vyšly ve Washingtonu tisíce žen do ulic. Protestovali za ženská práva a proti šovinismu.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).