Menu Zavřít

Trump svými výroky o rasistech vyvolal v Americe pozdvižení

17. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká politická scéna intenzivně řeší úterní vystoupení Donalda Trumpa, v němž prezident postavil na roveň bělošské radikály a jejich odpůrce při víkendových srážkách v Charlottesville. Demokraté i republikáni se od jeho slov většinou distancují či je odsuzují, zatímco příznivci krajní pravice šéfa Bílého domu chválí. Trump rozpustil své dva poradní sbory v reakci na odchod řady šéfů velkých firem, jimž jeho přístup k věci vadil. Proti rasismu se včera postavili i vysocí armádní velitelé.

„Raději, než abych tlačil na byznysmeny z Průmyslové rady a Fóra pro strategii a politiku, ukončuji obě. Děkuji vám všem!“ napsal na twitteru Trump, který ještě v úterý reagoval na první vlnu odchodů firemních manažerů ze svého konzultačního týmu slovy, že má spoustu náhradníků. Poté, co dnes oznámili svou rezignaci na členství v poradních orgánech šéfové firem 3M a Campbell Soup a navázali tak na odchody tří generálních ředitelů a dvou odborářských předáků ze začátku týdne, rozhodl se prezident rady rozpustit.

Trump se připravil o přízeň nejen manažerů velkých firem úterním prohlášením, že mezi těmi, kteří v sobotu přišli demonstrovat proti odstranění konfederačního pomníku, byli i „dobří lidé“, a ve skupině jejich odpůrců se naopak vyskytovali i pachatelé násilí. Tím podle kritiků prezident podpořil neonacisty a zastánce bělošské nadřazenosti, kteří podle zveřejněných videí tvořili podstatnou část pochodu krajní pravice v Charlottesville.

„Vaše slova rozdělují Američany, nesjednocují je,“ uvedl na Trumpovu adresu republikánský senátor Lindsay Graham, který se přidal k desítkám prezidentových kritiků z obou politických táborů. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan sdělil, že považuje nadřazování bílé rasy za odpudivé a že v tomto ohledu je morální dvojsmyslnost nepřijatelná.

Nezvykle otevřeně zareagovala skupina armádních velitelů, kteří dnes rázně odsoudili rasismus a násilí. „Armáda ve svých řadách netoleruje rasismus, extremismus nebo nenávist. Je to v protikladu k našim hodnotám a ke všemu, o co od roku 1775 usilujeme,“ uvedl na svém oficiálním twitterovém účtu náčelník generálního štábu pozemního vojska Mark Milley. Podobně se na twitteru vyslovili další vysocí vojenští velitelé. Žádný z nich se sice výslovně nezmínil o Trumpovi, nicméně podle amerických médií jde o zjevnou reakci na prezidentův přístup k událostem v Charlottesville.

K Trumpovu postoji se kriticky vyjádřili i někteří zahraniční politici včetně britské premiérky Theresy Mayové či předsedy německých sociálních demokratů Martina Schulze. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) vyjádření amerického prezidenta, v němž postavil na roveň neonacisty a bělošské radikály s jejich odpůrci označil za obrovskou chybuje. Gabrielův stranický šéf a kandidát na kancléře Martin Schulz se zase nechal slyšet, že by se Trumpovi měla důsledněji postavit německá kancléřka Angela Merkelová (CDU).

K odmítnutí rasismu vyzvali Američany i bývalí republikánští prezidenti George Bush a jeho syn George Bush mladší.

Spokojenost naopak projevil šéf rasistického hnutí Ku Klux Klan David Duke. „Děkuji, prezidente Trumpe, za vaši čestnost a za odvahu říci pravdu,“ tweetoval.

Americká média píší o prezidentovi, který ukázal svou autentickou politickou duši, a o jeho úterní tiskové konferenci, jež bude patřit k určujícím okamžikům Trumpova prezidentství. Všímají si toho, že prezident bez zjevného důvodu provedl názorový obrat den poté, co v pondělí výslovně odsoudil počínání bělošských rasistů a neonacistů.

Podle televize CNN celkový dojem z Trumpova nejnovějšího vystoupení ukazuje prezidenta, který je zajatcem svých vrtochů a instinktů a vzpírá se pokusům všech, kdo by ho chtěli řídit, včetně nového šéfa jeho kanceláře Johna Kellyho.

CIF24

V Charlottesville se dnes mezitím uskutečnil pietní obřad, při němž stovky Američanů uctily památku Heather Heyerové, která se stala obětí bělošského radikála při sobotní protirasistické demonstraci. S dvaatřicetiletou ženou, kterou zabilo auto řízené dvacetiletým mladíkem Jamesem Alexem Fieldsem, se přišli rozloučit rovněž někteří z 19 lidí, kteří byli při stejném incidentu zraněni.

Dále čtěte:

Trumpovo fiasko místo triumfu? Americká továrna Foxconnu je v ohrožení

Trump s výhružkami Venezuele narazil. Země Latinské Ameriky se za Madura postavily

Čtyři roky a dost? Někteří republikáni prý s Trumpem po roce 2020 už nepočítají


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).