Menu Zavřít

Trump telefonoval se Si Ťin-pchingem. Tlačí na zákaz obchodování s KLDR

6. 9. 2017
Autor: ČTK

Vojenská akce proti Severní Koreji není prvořadou volbou, ale "uvidíme, co se stane", prohlásil dnes americký prezident Donald Trump po telefonátu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Čínský prezident Trumpovi v telefonickém rozhovoru sdělil, že se Čína soustřeďuje na řešení jaderného problému KLDR prostřednictvím rozhovorů a mírových prostředků.

Dodal také, že Čína vkládá značnou důležitost do Trumpovy návštěvy v Číně, která je naplánovaná na letošní rok. Oba prezidenti jednali o situaci na Korejském poloostrově poté, co Severní Korea v neděli provedla v pořadí již šestou zkoušku zbraně hromadného ničení - vodíkové pumy.

Trump označil rozhovor se Si Ťin-pchingem za „důležitý a přímý“. „Prezident Si by rád něco udělal. Uvidíme, jestli to může nebo nemůže udělat. Nebudeme ale tolerovat to, co se děje v Severní Koreji,“ řekl Trump. „Věřím, že se mnou prezident Si stoprocentně souhlasí. Měli jsme velmi, velmi přímý a velmi důležitý hovor,“ dodal.

Telefonát obou prezidentů se uskutečnil za situace, kdy Čína vyjádřila nevoli nad pondělním Trumpovým oznámením, že Spojené státy zvažují embargo na země, které se Severní Koreou obchodují. Takové sankce by postihly především Čínu, přes niž KLDR realizuje 90 procent svého zahraničního obchodu.

ebf - tip - debata

Korejský hlavolam. Jaderný despota je pro Američany jen část problému

 Kim Čong-un

Přečtěte si také:

USA vyzvaly k tvrdším sankcím, Čína a Rusko chtějí se Severokorejci jednat

KLDR je schopna miniaturizovat jadernou bombu, tvrdí Soul

Soul reaguje na severokorejskou hrozbu. Zváží rozšíření programu balistických střel


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).