Menu Zavřít

Trump: USA si nemohou dovolit závislost na zahraniční oceli

21. 4. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump dnes nařídil vyšetřování, které má zjistit, zda dovoz oceli z Číny a dalších zemí neohrožuje národní bezpečnost Spojených států. Tento krok nastolil možnost zavedení nových dovozních cel a vedl k výraznému růstu cen akcií amerických ocelářských podniků.

Vyšetřování má podle nového Trumpova dekretu provést ministerstvo obchodu.

„Ocel je klíčová pro naši ekonomiku i armádu. Není to oblast, ve které bychom si mohli dovolit závislost na cizích zemích,“ prohlásil Trump při podpisu dekretu v Oválné pracovně Bílého domu za účasti představitelů amerického ocelářského průmyslu.


Přečtěte si, jak Trumpa komentuje Luboš Heger:

Autokratický trumpoměr: I. díl

Hovězí ve vlastní hlavě

Lubomír Heger


Podle amerického ministra obchodu Wilbura Rosse je vyšetřování reakcí na skutečnost, že Čína již ovládla více než čtvrtinu amerického trhu s ocelí. Vyšetřování přichází v době, kdy se Trump snaží přimět Peking k větší aktivitě při řešení situace kolem Severní Koreje. Trump nedávno signalizoval, že by na Čínu v tomto směru mohl tlačit prostřednictvím obchodu, upozorňuje agentura Reuters.

EBF24

Podle Rosse pokračuje čínský export oceli v růstu, ačkoli Peking opakovaně hovoří o snižování výrobních kapacit. Pokud se ukáže, že nadměrný dovoz oceli působí újmu americkému ocelářskému průmyslu, hodlá ministr doporučit odvetná opatření, která by mohla zahrnovat i nová dovozní cla.

Čtěte dále:

Trump se plácl přes kapsu. Na inauguraci vydal dvakrát co Obama

Kdo řídí Trumpa aneb Tři šedé eminence v pozadí nového pána Bílého domu

Tisíce Američanů vyzvaly Trumpa ke zveřejnění daní. V Kalifornii došlo ke krvavým střetům


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).