Menu Zavřít

Trump: Útok na Írán jsem zastavil, jeho následky by byly neúměrné

21. 6. 2019
Autor: čtk

Spojené státy se v noci na dnešek ocitly na pokraji ozbrojeného konfliktu s Íránem, prezident Donald Trump ale na poslední chvíli rozkaz k úderu proti íránským cílům odvolal. Napsal to deník The New York Times a na twitteru to dnes potvrdil sám Trump. Následky včetně lidských obětí by podle něj byly neúměrné.

Údery na tři cíle včetně radaru či raketové baterie měly být odvetou za akci íránských revolučních gard, které sestřelily americký bezpilotní stroj RQ-4 Global Hawk. Stroj za 130 milionů dolarů (2,9 miliardy korun) byl podle Pentagonu zasažen v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle revolučních gard byl stroj sestřelen, když sbíral data nad íránským územím.

„Byli jsme připraveni k odvetě ve třech různých směrech, když jsem se dotázal, kolik lidí zemře,“ napsal dnes Trump. „Bude to 150 lidí, zněla odpověď generála. Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu,“ uvedl prezident.

Velitel letectva revolučních gard Amír Alí Hádžízáde dnes řekl, že Írán se rozhodl nezasáhnout americký letoun s 35 lidmi na palubě, který prý americký dron doprovázel. Podle Hádžízádeho šlo o námořní hlídkový letoun Boeing P-8 Poseidon. Íránci prý navíc americký dron několikrát varovali, než ho sestřelili. Íránské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Teherán má „nevyvratitelný důkaz“, že letadlo vstoupilo do íránského vzdušného prostoru.


Írán představil neviditelnou stíhačku. Expertům je k smíchu


Americký Federální úřad pro letectví (FAA) po incidentu vydal zákaz přeletů civilních letadel nad Hormuzským průlivem a Ománským zálivem. Přelety tohoto regionu zastavily i společnosti Air France-KLM, Quantas, British Airways nebo Malaysia Airlines. Český Úřad pro civilní letectví vyčkává na další postup, který případně chystá Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA).

Bílý dům se podle amerických médií ocitl na křižovatce, kdy váhá mezi okázalou demonstrací síly a slibem vyhnout se ozbrojeným konfliktům. Trump zatím volí zdrženlivost, ale s rostoucí agresivitou Teheránu nemusí být takové stanovisko konečné, píší komentátoři. Podle serveru Politico ignoroval Trump výzvy Pentagonu a některých republikánských poslanců, aby proti Teheránu tvrdě zasáhl. Místo toho se rozhodl dostát svému slibu z volební kampaně v roce 2016, kdy se zavázal, že se vyhne „zbytečným válkám“ na Blízkém východě.

Své rozhodnutí údajně Trump konzultoval se svými přáteli včetně moderátorů televize Fox News. Řekl jim prý, že na vojenskou odpověď tlačí bezpečnostní poradce John Bolton. „John miluje války,“ stěžoval si prezident a dodal, že válka s Íránem by mohla jeho prezidentský mandát zničit.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes oběma stranám radil zdrženlivost a generální tajemník OSN António Guterres zase „ocelové nervy“. Americký zmocněnec pro Írán Brian Hook v Rijádu prohlásil, že je důležité udělat vše ke zmírnění napětí. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové řekla, že Německo vítá Trumpovo rozhodnutí útok zastavit, což je znakem toho, že Trump si vojenskou konfrontaci nepřeje.

Dále čtěte:

ebf - tip - debata

Írán údajně sestřelil americký dron nad svým územím

Washington dráždí Čínu. Vyzbrojí Tchaj-wan i další spojence v Asii

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).